Külföld

Beperelik a kormányt a diákok Dél-Koreában, mert a tervezetthez képest 90 másodperccel előbb ért véget a vizsgájuk

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 13:38

A világ legnehezebb vizsgasorozata 8 órán keresztül tart és gyakorlatilag a tanulók egész életét meghatározza.

Dél-koreai hallgatók egy csoportja bepereli a kormányt, mert a főiskolai felvételi vizsgájuk 90 másodperccel korábban ért véget a tervezettnél – írta a BBC. A diákok fejenként 20 millió wont (nagyjából 5,4 millió forintot) követelnek, állításuk szerint ugyanis a kevesebb rendelkezésre álló idő negatívan befolyásolta az eredményeiket. 

Dél-Korea hírhedt főiskolai felvételi tesztje Suneung néven ismert, ez a világ egyik legnehezebb vizsgája, ami nyolc órán keresztül tart, és több tantárgyból is bizonyítani kell. Nemcsak az egyetemi helyekről döntenek ekkor, a vizsga ugyanis kihatással lesz a későbbi munkahelyre, valamint az egész kapcsolatrendszerre is – a tét tehát óriási. 

A felvételi miatt több intézkedést is hoznak minden évben, ilyenkor például lezárják az ország légterét és elhalasztják a tőzsde nyitását is. 

Az idei vizsga miatt 39 diák indított keresetet, állításuk szerint ugyanis a csengő 90 másodperccel korábban szólalt meg, ráadásul a legelső tantárgynál. Emiatt sokan annyira kizökkentek, hogy a többi vizsgarésznél is rosszul teljesítettek, sőt volt, aki haza is ment inkább.  

Néhány diák azonnal tiltakozott, de a felügyelők mégis beszedték a dolgozatokat. A tanárok a következő vizsgatantárgy előtt felismerték a hibát, és visszaosztották a papírokat másfél percre, de ekkor már csak a ki nem töltött mezőkbe írhattak a diákok, a meglévő válaszokat nem változtathatták meg.

Nem ez az első eset, hogy a diákok pert indítanak a túl korai csengetés miatt: áprilisban egy kétperces eltérés miatt 7 millió vont (1,8 millió forint) ítélt meg a szöuli bíróság. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#dél-korea#oktatás#diákok#vizsga#per

Címlapról ajánljuk