Külföld

Legalább 30 halálos áldozata van az éjszakai orosz terrorbombázásnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 29. 16:22

Legkevesebb harminc halottja és több mint százhatvan sebesültje van szerte Ukrajnában a péntekre virradóra végrehajtott, az ukrán hadsereg szerint minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásnak, amely még csütörtökön kezdődött és egész éjjel tartott.

Csütörtökről péntekre virradó éjjel Oroszország minden eddiginél nagyobb légitámadást intézett ukrán civil célpontok ellen. 

Az ukrán fegyveres erők parancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok bejelentette, hogy Oroszország 158 különböző típusú rakétával és drónnal támadta meg Ukrajnát. Az ukrán hadsereg közlése szerint az oroszok által indított 122 rakétából 87-et, a 36 iráni gyártmányú drónból pedig 27-et semmisítettek meg. 


Az ukrán hatóságok friss összesítése szerint a Kijev, Odesza, Dnyipro, Harkiv és Lviv elleni terrorbombázásban legalább 30-an meghaltak és több mint 160-an megsebesültek

Helyi tisztségviselők szerint ez a szám tartalmazza az odeszai, zaporizzsjai és kijevi áldozatok frissített adatait is.  

Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy „Oroszország csaknem minden fegyvertípust bevetett, amellyel rendelkezik”, a tengeralattjáról indítható Kalibr rakétát kivéve.

 Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője elmondta: „Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megerősítsük a légipajzsunkat. A világnak látnia kell azonban, hogy több segítségre és eszközre van szükségünk ahhoz, hogy felszámoljuk ezt a terrort” – tette hozzá a Telegramon.

Az összehangolt orosz támadásban közel 50 ház, valamint lakóházak, egy iskola és egy bevásárlóközpont sérült meg vagy semmisült meg. Dnyipro városában egy szülészeti kórház is súlyosan megrongálódott.

Az ukrán polgári célpontok elleni támadásban egy H-22-es vagy H-101-es rakéta valószínűleg elvétette célpontját és berepült Lengyelország fölé.

Nyitókép: Odesza, 2023. decmeber 29. – Fotó: MTI/AP/Artem Perfilov

#Külföld#orosz-ukrán háború#terrorizmus#oroszország#ukrajna#civil áldozatok#polgári célpontok

Címlapról ajánljuk