Külföld

Orosz rakéta repült be a NATO-tag Lengyelország légterébe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 29. 15:12

A H-22-es vagy H-101-es rakéta valószínűleg elvétette ukrajnai célpontját a csütörtök éjszakai terrorbombázás alatt.

Mint arról a nap folyamán az rtl.hu is beszámolt, a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága azt közölte, hogy Ukrajna irányából egy azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba.

A tárgyat a határ átlépésének pillanatától eltűnéséig figyelték meg a légvédelmi rendszer radarjaival. A tárgy a kelet-lengyelországi Zamosc város környékén tűnt el a radarokról. Az incidens miatt megemelték a lengyel légierő harckészültségét.

Andrzej Duda elnök péntek délután egyeztetett Władysław Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, Maciej Klisz altábornaggyal, műveleti parancsnokkal, valamint Wiesław Kukuła altábornaggyal, vezérkari főnökkel.

Wiesław Kukuła tábornok, a lengyel hadsereg vezérkari főnöke a Nemzetbiztonsági Hivatal péntek délutáni ülése után azt közölte, hogy minden jel arra utal, hogy egy orosz rakéta sértette meg a lengyel légteret, írja a Polityka. Véleménye szerint a rakétát valószínűleg a Kaszpi-tenger térségéből lőtték ki, az Ukrajna elleni orosz éjszakai támadás során.

„A lengyel rakétaelhárító rendszer a rakéta teljes repülési útvonalát követte. Körülbelül 3 percig tartózkodott lengyel területen, és körülbelül 40 kilométert repült" - mondta Maciej Klisz vezérőrnagy, a fegyveres erők hadműveleti parancsnoka. "Beindult a lengyel légtérvédelmi rendszer, repülőgépek voltak a levegőben. Katonai információk szerint valószínűleg H-22-es rakétáról vagy H-101-es cirkálórakétáról volt szó.

A katonaság egységei jelenleg a rakéta repülési útvonala által érintett területeken vannak, esetleges törmelékek, illetve a rakéta részei után kutatva. A rakéta sorsa egyelőre bizonytalan, lezuhanásáról, robbanásról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Csütörtökről péntekre virradó éjjel Oroszország minden eddiginél nagyobb légitámadást intézett ukrán civil célpontok ellen. Az ukrán hatóságok friss összesítése szerint a Kijev, Odessza, Harkiv és Lviv elleni terrorbombázásban legalább 26-an meghaltak és 120-an megsebesültek. Az ukrán fegyveres erők parancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok bejelentette, hogy Oroszország 158 különböző típusú rakétával és drónnal támadta meg Ukrajnát.

Az ukrajnai háború kitörése óta nem ez az első, Lengyelországot érő légiincidens. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva. Idén áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz város melletti erdőben egy orosz gyártmányú, tavaly decemberben kilőtt cirkálórakéta maradványait találták meg.

Nyitókép: orosz Tu-160 bombázó H-101-es cirkálórakétát indít – Fotó: Wikimedia Commons

#Külföld#orosz-ukrán háború#lengyelország#rakéta#nato#incidens#oroszország

Címlapról ajánljuk