Külföld

Hadihajóktól védve újraindulhat a forgalom a Vörös-tengeren

rtl.hurtl.hu

2023. december 25. 10:00

A Maersk már bejelentette, hogy ismét hajózni fogják a húszik által fenyegetett útvonalat.

A Maersk hajói ismét használni fogják a Vörös-tenger Szuezi-csatorna útvonalat – jelentette be a dán hajózási társaság a CNN szerint. A világ egyik legfontosabb átjáróján azután függesztették fel a hajózást, hogy a húszik több kereskedelmi hajót is drónokkal, illetve rakétákkal támadtak az elmúlt hetekben.

A Maersk a lépését azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok vezetésével koalíció alakult a térségben zajló hajóforgalom védelmére. A szövetséghez már több mint húsz ország csatlakozott, az USA mellett többek közt az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Bahrein, Kanada és Norvégia is.

A hadihajók már több drónt, illetve rakétát lelőttek a térségben, a húszik vasárnap egy amerikai rombolót is megtámadtak, de mind a négy drónt lelőtték. A parancsnokság egyúttal azt is közölte, hogy az amerikai erők szombaton két, a térségen áthaladó hajó vészjelzéseire is válaszoltak.

A jemeni lázadó húszikról, valamint arról, hogy miért fenyeget háborúval a vörös-tengeri helyzet, itt olvashat bővebben.

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

#Külföld#maersk#hajózás#Vörös-tenger#húszi#hadihajó

Címlapról ajánljuk