Külföld

Újabb háború jöhet, most a Vörös-tenger térsége borulhat lángba

Kovács IstvánKovács István

2023. december 21. 18:53

A jemeni lázadó húszik sorra támadják az Izrael felé tartó kereskedelmi hajókat, márpedig a világkereskedelem 10 százaléka a Szuezi-csatornán halad át – és ez már kezd fennakadásokat okozni. A gázai háború előtt a húszik közel álltak egy amerikai és szaúdi támogatású békemegállapodáshoz, most azonban inkább a háború felé billen a mérleg. Az Egyesült Államok ugyan nem akar fegyveres harcot, de helyben már arra készülnek, hogy a szövetségesek lecsapnak rájuk.

A húszi lázadók annyit lőtték rakétákkal a Vörös-tengeren áthaladó hajókat, hogy az Egyesült Államok vezetésével munkacsoport alakult a helyzet megoldására. A művelettel a Vörös-tenger déli részén, valamint az Ádeni-öbölben jelentkező biztonsági kihívásokra kívánnak választ adni, célja pedig a szabad áthaladás biztosítása, továbbá a régiós biztonság és fejlődés erősítése – jelentette ki a bahreini látogatáson tartózkodó Lloyd Austin védelmi miniszter. A kezdeményezéshez többek közt az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Bahrein, Kanada és Norvégia is csatlakozik.

Mohammed Abdusszalám húszi főtárgyaló újságíróknak teljesen feleslegesnek nevezte a washingtoni kezdeményezést, mert szerinte a térség vizei az izraeli, illetve az Izraelbe haladó hajókon kívül minden vízi jármű számára biztonságosak.

Nem változtatunk a gázai konfliktussal kapcsolatos álláspontunkon, nem hagyunk fel műveleteinkkel akkor sem, ha Amerika az egész világot is mozgósítaná ellenünk


– mondta a lázadók egyik szóvivője, Mohammed al-Buhejti is.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló, Irán támogatását élvező húszik a műveleteket a palesztinok iránti szolidaritással indokolják. A húszik a gázai fegyveres konfliktus októberi kirobbanása óta több alkalommal indítottak drón- és rakétatámadást izraeli területek ellen.

A felkelők azt is közölték, hogy minden Izrael felé haladó hajót célpontnak tekintenek mindaddig, amíg az izraeli blokád alatt álló Gáza övezet élelmiszerhez és orvosi felszereléshez nem jut.

Újabb háború jöhet, most a Vörös-tenger térsége borulhat lángba
Fotó: Reuters/Khaled Abdullah

A húszik több a Vörös-tengeren haladó hajót is megtámadtak az elmúlt hetekben. December 15-én kettőt el is találtak rakétákkal, de drónokat is bevetnek, amelyeket francia, brit és amerikai hadihajók próbálnak lelőni, mérsékelt sikerrel.

Kereskedelmi blokád

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő, 163 kilométeres Szuezi-csatornán halad át a világkereskedelem mintegy 10 százaléka. Az útvonal hiányában a hajóknak a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Jóreménység foka felé kell kerülniük, tulajdonképpen meg kell kerülniük Afrikát, ez pedig körülbelül két héttel megnöveli útjuk hosszát. Mindez felnyomta az olajárakat, és a kereskedelemre is negatív hatással van. 

A húszi felkelők ráadásul olyan hajókat is célba vettek, amelyek nem állnak kapcsolatban Izraellel – emiatt a nagy hajótársaságok felfüggesztették a forgalmat a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornát érintő útvonalaikon. A világkereskedelemben a probléma már érezteti hatását, becslések szerint a világ nagy hajótársaságai már mintegy 80 milliárd dollár értékű árut szállító hajót irányítottak át más útvonalakra, ami miatt csúszások történtek. Sőt, az IKEA már arról számolt be, hogy áruhiány fenyeget a kialakult helyzet miatt.

Ezek után nem csoda, hogy már az USA is lépett, de mint számos esetben, ez sem csupán a jemeni lázadókról szól, hanem a háttérben meghúzódik egy iráni szál (ahogy a Hamász támadásakor is).

Szokás szerint Irán

A húszik már 20 éve küzdenek a hatalomért Jemenben, 2014 óta pedig polgárháború dúl az országban, ami szokás szerint a lakosság számára jelent súlyos szenvedést. A New York Times szerint a milícia képességeit és látszólagos rettenthetetlenségét a polgárháború évei csak csiszolták. 

A síita iszlám egyik szektája által inspirált vallási ideológiát valló húszik 2014-ben elfoglalták a jemeni fővárost, Szanaát. A szaúdiak vezette koalíció katonai beavatkozással próbálta őket letörni, de végül kudarcot vallottak, így a húszik maradtak hatalmon Észak-Jemenben. Ott egy elszegényedett protoállamot hoztak létre, amelyet vaskézzel irányítanak.

A húszikat a szintén síita Irán támogatja mind fegyverekkel, mind anyagiakkal és egyes szakértők szerint a szunnita szaúdiakkal Irán proxyháborút vívott a térségben az elmúlt években. Több támadást is végrehajtottak az Iráni Forradalmi Gárdától kapott rakétákkal és drónokkal Szaúd-Arábia ellen, a fővárost és repülőtereket véve célba. A legnagyobbat ugyanakkor az szólt, amikor 2019 szeptemberében iráni segítséggel megtámadták a Saudi Aramco, azaz a szaúdi állami olajcég Abkajban és Khuraysben található létesítményeit, köztük olajfinomítókat. Azt érték el vele, hogy Szaúd-Arábia olajkitermelése több mint fele részben leállt, a globális olajellátás pedig csaknem 5 százalékkal esett vissza.

Béke?

Ugyanakkor az október 7-én kirobbant Izrael-Hamász háború előtt a húszik közelálltak egy amerikai és szaúdi támogatású megállapodás aláírásához, amely megerősíthette volna pozíciójukat, és előkészíthette volna az utat egy szélesebb körű békefolyamathoz. A húsziknak azonban meg kell küzdeniük a lakosság elégedetlenségével is, mivel az országban az alapvető szolgáltatások sem működnek, nem beszélve az éhínségről, így 

szinte kapóra jött nekik a problémák elterelésére a Hamász terrortámadása és a zsidó állam válasza a Gáza övezetben.

Ezen felül évtizedeken át az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenségességre és a palesztin ügy támogatására alapozták ideológiájukat. „Halál Amerikára, halál Izraelre, átok a zsidókra” – ez a csoport jelszava. 

Iránnak sem érdeke, hogy beinduljon a térségben egy békefolyamat, mivel földrajzi értelemben tökéletes helyen van ahhoz, hogy a Gáza övezetben zajló konfliktust eszkalálják.

Inkább háború lesz ez

A háborúhoz szinte minden adott: Izrael a hajókat ért támadás után azt közölte, hogy kezelni fogják a helyzetet, ami ebben az esetben légicsapásokat jelenthet, de az ilyesmi a jemeni lázadókat az elmúlt években sem hatotta meg, pedig kaptak bombákat a nyakukba bőven. A Szaúd-Arábia vezette koalíció nyolc évig harcolt így a húszik ellen sikertelenül.

Újabb háború jöhet, most a Vörös-tenger térsége borulhat lángba
Fotó: Reuters/Khaled Abdullah

A New York Timesszal a Fehér Ház két tisztviselője azt közölte, hogy a hajók elleni támadások miatt a katonai tervezők kijelöltek jemeni célpontokat, ha a Biden-kormányzat megtorló csapásokat rendelne el. Ugyanakkor a lap katonai forrásai arról számoltak be, hogy a Fehér Ház nem igazán akar katonai választ adni a hajókat ért támadásokra, mert azzal eszkalációt kockáztatna, amit nagyon nem akar. Emellett az USA az izraeli konfliktusban nagy nehezen megszerzett arab szövetségeseit sem akarja elveszíteni egy támadással. Szaúd-Arábia pedig olyan szinten elkötelezett a húszikkal kötendő béke mellett, hogy semmit sem hajlandó kockáztatni.

Korábban az Egyesült Államok is szorgalmazta a húszikkal szembeni katonai támadások visszafogását, és ezt reálpolitikai megfontolások vezették. Egy jemeni vezető, Mohamed Bin al-Wazir al-Awlaki arról beszélt, hogy cinikus módon az amerikaiakat nem az zavarja, hogy a térségben éheznek az emberek, hanem a világkereskedelem, vagyis az üzlet miatt aggódik. A húszik elrettentésére létrehozott tengeri koalíció végső soron „felhívás a háborúra” – mondta al-Awlaki, vagyis a jemeni vezetés arra készül, hogy a konfliktus előbb-utóbb eldurvul.

Egy jemeni kormánytisztviselő azt mondta, nem számít arra, hogy a következő egy-két hónapban békeszerződés születik országa számára. Azt is hozzátette: a nemzetközi közvetítők hamarosan év végi szabadságra mennek, és ezzel a béketörekvések is félbemaradnak.

Nyitókép: Reuters/Khaled Abdullah

#Külföld#húszi#jemen#Vörös-tenger#izrael#egyesült államok#kalózok#ma#konfliktus#kereskedelem#világkereskedelem

Címlapról ajánljuk