Gazdaság

A Maersk visszavonulót fújt a hajóinak a Vörös-tengeren

rtl.hurtl.hu

2024. január 2. 19:01

Sok volt a Maersknek, hogy a húszi lázadók megpróbálták elfoglalni az egyik hajójukat.

A Maersk szállítmányozási és logisztikai óriásvállalat határozatlan időre felfüggeszti konténerszállítóinak áthaladását a Vörös-tengeren, miután több kereskedelmi hajót támadás ért a térségben – írja az MTI.

A dán cég kedden tett bejelentést erről, miután december végén 48 órán át szüneteltette teherforgalmát a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben.

A Maersk közölte azt is, hogy azokban az esetekben, amelyekben ez az ügyfelek szempontjából észszerűnek tűnik, a hajókat az afrikai kontinens déli csücskén található Jóreménység-foka felé irányítják át.

Az utóbbi hetekben több kereskedelmi hajót is megtámadtak drónokkal, illetve rakétákkal az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók a Vörös-tengeren. A gáza háború miatt a felkelők azzal fenyegetnek, hogy akadályozni fogják az Izraelbe tartó hajóforgalmat a Vörös-tengeren.

Karácsonykor a Maersk még azt közölte, hogy ismét használni fogják a hajóik a Vörös-tenger Szuezi-csatorna útvonalat, miután az Egyesült Államok vezetésével koalíció alakult a térségben zajló hajóforgalom védelmére.

Szombat este azonban a szingapúri zászló alatt hajózó Maersk Hangzhouba csapódott egy tárgy, amikor éppen átkelt a Báb al-Mandab szoroson. A Maersk Hangzhout ezt követően négy kishajóval próbálták elfoglalni, de a teherszállító biztonsági személyzetének egy amerikai katonai helikopter támogatásával sikerült elhárítani a veszélyt.

Több tengeri szállítmányozási vállalat, köztük a Hapag-Lloyd is törekszik elkerülni a világ egyik legfontosabb – Vörös-tengeren, illetve a Szuezi-csatornán keresztül vezető – kereskedelmi útvonalát.

Hozzászólna? 

Nyitókép: Reuters/Rene van Quekelberghe

#Gazdaság#Vörös-tenger#húszi#lázadók#jemen#maersk#kereskedelem#hajózás

Címlapról ajánljuk