EUEurópa

Orbán Balázs elmondta, milyen feltétellel járul hozzá a magyar kormány az ukrán segélyhez

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 20:40

Ha Magyarországnak kifizetik a visszatartott uniós forrásokat.

A Politico szerint Magyarország „átadta váltságdíjkövetelését Brüsszelnek”: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Bloomberg hírügynökségnek arról beszélt, hogy hazánk kész visszavonni vétóját az Ukrajnának nyújtott EU-s segélycsomagra vonatkozóan, ha az unió kifizeti a jogállamisági aggályok miatt visszatartott forrásokat hazánk számára.

A portál emlékeztet, hogy a tagállamok vezetői ezen a héten döntenek az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséről és egy négyéves, 50 milliárd eurós segélycsomagról Kijev számára, előbb azonban le kell küzdeniük Magyarország ellenállását mindkét kérdésben.

Orbán Balázs azt mondta: a Magyarországnak járó uniós források és Ukrajna finanszírozása két külön kérdés, de ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna finanszírozása az uniós költségvetés módosításával történjen, akkor összekapcsolódik. Orbán Viktor politikai igazgatója kijelentette, hogy a magyar kormány akkor oldja fel vétóját, ha az összes, mintegy 30 milliárd eurónyi befagyasztott forráshoz hozzájut.

A vétó feloldása azonban csak a segélycsomagra vonatkozik, Ukrajna EU-tagsága Orbán Balázs szerint „vörös vonalat” képez a magyar kormány számára, ehelyett úgy látják, hogy Kijevnek stratégiai partnerséget kellene felkínálni.

Egyesek szerint Orbán Viktor kormánya visszaél a vétó jogával, vannak, akik el is törölnék azt – erről itt írtunk korábban.

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

#Európa#európai unió#ukrajna#orbán balázs#Külföld

Címlapról ajánljuk