Külföld

Még idén decemberben a NATO tagjává válhat Svédország

rtl.hurtl.hu

2023. november 28. 20:59

Úgy tűnik, hogy a törökök ellenállása sem tartott örökké.

Svédország még az év vége előtt hivatalosan is a NATO tagja lehet, mondta el a Reutersnek egy névtelenséget késő török külügyi forrás. Kedden a NATO-tagországok Brüsszelben megtartott külügyminiszteri találkozóján már Hakan Fidan külügyminiszter is arról beszélt: keményen dolgozik Svédország NATO-ratifikációján.

A svédek NATO-csatlakozását jelenleg is tárgyalja a török parlament, a külügyminiszter szerint pedig a skandináv ország az év vége előtt csatlakozik hivatalosan a szövetséghez. 

A NATO főtitkára Magyarországot még november elején szólította fel, hogy ők is hozzanak döntést az ügyben.

A svédek csatlakozását egyedül a török és a magyar kormány vétózta volna meg, ám ha a törökök mégis megszavazzák, akkor annak is nő a valószínűsége, hogy Orbán Viktor kormánya sem fogja a végtelenségig kötni az ebet a karóhoz – annak ellenére, hogy a hazai parlament már többször is elhalasztotta a svédek NATO-csatlakozásáról szóló szavazást, a kormánypárthoz közeli megmondóemberek pedig egy időben egymást túllicitálva gyalázták a svédeket.

Október vége felé arról számolt be az RTL Híradó: elképzelhető, hogy mégis utolsóként dönt Magyarország Svédország NATO-csatlakozásáról. A kormány eddig azt mondta, hogy még Törökország előtt szavaz a magyar országgyűlés a kérdésben. Csakhogy Erdogan elnök hétfőn benyújtotta a törvényjavaslatot a Török Nemzetgyűlésnek.

A magyar parlamentben akár már ekkor is lehetett volna szavazás, de az erről szóló ellenzéki javaslatokat nem támogatták a kormánypárti képviselők. A Fidesz-frakció ekkor annyit közölt: a parlament a saját menetrendje szerint halad.

Nyitókép: Turkish Foreign Ministry / Mustafa Aygun / Handout / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#nato#svédország#törökország#csatlakozás#külügyminiszter#parlament#ratifikáció

Címlapról ajánljuk