Belföld

Újabb halasztás: a jövő héten sem szavaznak a svéd NATO-csatlakozásról

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 13:06

Az Országgyűlés jövő heti négy napos üléstervében nyoma sincs a svéd NATO-csatlakozás kérdésének, amit immáron csak Magyarország akadályoz.

A jövő hét folyamán ismét ülésezik a parlament, de a négy ülésnap egyikén sincs napirenden a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása – írja a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, Erdogan török elnök október végén benyújtotta a svéd NATO-tagság ratifikálásáról szóló törvénytervezetet hazája parlamentjének, így immáron csak a magyar kormány akadályozza Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez. 

A kormány korábban azt mondta, hogy Törökország lépése nem befolyásolja Magyarország álláspontját az ügyben, most azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy kivárnak. Pedig Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy hazánk nem fogja utolsóként megszavazni, és svédeknek és a NATO-nak is fogadkozott, hogy nem késlelteti tovább a folyamatot.

Bár a törvényhozás hétfőtől csütörtökig négy napon át ülésezik, egyik nap sem szerepel a napirendben a svéd NATO-csatlakozás. 

A hvg.hu emlékeztet: a parlament őszi ülésszaka a tervek szerint december 12-án véget ér, de a naptárban jelen állás szerint egész az ülésszak végéig nem szerepel. Helyette a jövő héten több friss törvényjavaslatot is megvitatnak, szó lesz az Iszlám Állam ellen harcoló magyar katonákról Irakban, a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálat megszűnéséről és az új, vendégmunkásokról szóló törvényről is.

A magyar kormány egy éve ül „sértettség” miatt a svéd NATO-csatlakozáson. A Fidesz-frakciónál legutóbb az egyik svéd közszolgálati tévé 2019-es filmje verte ki a biztosítékot, amely a magyarországi demokrácia helyzetét mutatja be, és amelyben Gulyás Márton, a Partizán alapítója is megszólal.

Az ügyről az RTL Híradója is készített riportot:

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

 

#Belföld#országgyűlés#svéd nato-csatlakozás#szavazás#svédország#parlament

Címlapról ajánljuk