Belföld

A Fidesz frakció 25 milliós autót vásárolt, de nem tudni kinek, és pontosan milyet

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 6:50

A Blikk megszerezte a ciklus eleje óta kötött összes frakciószerződést, kiderült, mire költik a pártok az adófizetők pénzét. 

Meglehetősen szokatlan dologra költött el 25 millió forintot a Fidesz országgyűlési frakciója: egy darab autóra. Erről a Blikk számolt be, miután megszerezte a ciklus eleje óta kötött összes frakciószerződést. Az autóvásárlás azért is furcsa, mert a frakciók általában inkább bérelni szoktak autókat, havi pár százezer forintért – írta a lap.

A Fidesz emellett főleg média- és internetfigyelésre költ: a Nézőpont Csoport tulajdonában lévő Observer Budapest Kft.-nek havi 1,2 millió forintot fizet „belföldi és külföldi médiafigyelési és médiahatás-vizsgálati szolgáltatások” igénybevételéért, valamint 1,7 millió forintot havonta Mediaradar Kft.-nek, internetfigyelésre. De elköltöttek félmillió forintot egy festményre is.

A Fidesz a lapnak az autóvásárlással kapcsolatban csak annyit közölt a lappal, hogy „a gépjármű megvásárlása volt a gazdaságosabb megoldás”, azt azonban már árulták el, hogy milyen típusú autóról van szó, és azt sem, hogy ki használja.

Az MSZP közben a saját alapítványát gazdagította – írta a Blikk.  A ciklus kezdete óta három részletben nettó 36 millió forintot juttattak az alapítványuk tulajdonában lévő Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft.-nek, valamint húszmillió forintot a Kapcsolat.hu Kft.-nek. Az előbbitől egyebek mellett politikai elemzéseket kaptak, az utóbbi informatikai munkákat lát el – írta a lap.

A legtöbb pénzt az MSZP a Sapienza Kft.-nek fizette, ami korábban az MSZP-pénztárnokának, Puch Lászlónak a tulajdonában volt. A cég tavaly május óta 82 millió forint értékben kapott megbízást tanácsadói tevékenység végzésére, illetve tanulmányok, elemzések készítésére.

A Párbeszéd közben takarékoskodik – írta a Blikk. Szerződései jelentős része jogi tanácsadásra vonatkozik havi 400-500 ezer forintos értékben. Online-marketing tanácsadást tavaly 700 ezer forintért, majd havi 500 ezer forintért a Weber und Mill Kft.-től kapott – írta a lap.

Nyitókép: A napirendről döntenek a képviselők az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#országgyűlés#parlament#pártok#frakciók#költségvetés#pénz#adófizetők

Címlapról ajánljuk