Külföld

Szijjártó: két magyar állampolgárságú férfi lehet még a Hamász foglya

rtl.hurtl.hu

2023. november 27. 17:31

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn közölte: „minden bizonnyal” van még két magyar állampolgárságú férfi a Hamász fogságában.

A kormány a lehetséges további két magyar túsz szabadulását is megpróbálja majd előmozdítani, amint a nők és gyermekek után erre a férfiak esetében is megnyílik az út a Gázai övezetben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A minisztérium közlése szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva üdvözölte az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti tűzszünetet, minthogy az túszok szabadon bocsátását, emberi életek mentését tette lehetővé, írja az MTI.

Szijjártó azt közölte, hogy „minden bizonnyal” van még két magyar állampolgárságú férfi a Hamász fogságában.

A magyar tárcavezető szerint ez az információ azért bizonytalan, mert egyelőre egyiküktől sem kaptak visszajelzést, tartózkodási helyük nem ismert. „Azon vagyunk, hogy ha majd nem csak nők és gyermekek, hanem férfiak esetében is lehetőség lesz a túszok kiszabadítására, akkor róluk megtudjuk, hogy hol vannak, jól vannak-e, élnek-e, és megpróbáljunk segíteni a kiszabadításukban” – fogalmazott.

Mint arról beszámoltunk, szombat este a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weisz és édesanyja, a magyar állampolgársággal nem rendelkező 53 éves Shiri Weisszel szabadult ki a terroristák fogságából. Vasárnap pedig újabb túszokat engedett el a Hamász, köztük a két magyar állampolgárságú gyermeket. A kislányok – a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna Eljakim – elengedésével mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki a megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek).

A túszok szabadon engedésével az RTL Híradója is foglalkozott:


Az Izrael és a Hamász közötti háborúval kapcsolatos összes hírünket itt találja.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

 

#Külföld#izrael#Hamász#gáza#fogoly#túsz#szijjáró péter

Címlapról ajánljuk