Külföld

Botrány Olaszországban: miniszter miatt kellett megállnia a vonatnak

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 18:41

Francesco Lollobrigida egyenlőbbnek bizonyult a többi utasnál.

Miközben a magyar miniszterelnök még a szlovákiai Kassára is repülőgéppel utazott, példás önmegtartóztatásnak tűnhet, hogy olasz kormánytagok a vasutat választják. Ám ebből is botrány lett: Francesco Lollobrigida mezőgazdasági minisztert, aki Giorgia Meloni miniszterelnök sógora, azzal vádolják, hogy visszaélt tisztségével, mert miatta állt meg a vonat egy olyan megállóban, ami nem szerepelt a menetrendben.

A Guardian azt írja, hogy Lollobrigida – aki a híres színésznőnek is rokona – a Nápoly melletti Caivanóba tartott egy park avatására, de a vonat, amelyen utazott, már csaknem kétórás késésben volt akkor, amikor felszállt rá Rómában. A nagysebességű vasútvonalon történt meghibásodás miatt további késéseket szedtek össze, Lollobrigida pedig aggódott, hogy lekési a parkavatást, ezért a vasúttársasághoz fordult azt kérve, hogy a vonat csak miatta álljon meg a Róma melletti Ciampinóban, hogy leszállhasson. Ott a minisztert és kíséretét egy autó várta, hogy elvigye őket Caivanóba.

Matteo Renzi korábbi miniszterelnök, az Italia Viva ellenzéki párt vezetője „példa nélküli visszaélésnek” nevezte a történteket, ami miatt szerinte Lollobrigidának le kell mondania. Más ellenzéki politikusok magyarázatot és vizsgálatot követeltek. A balközép Demokrata Párt politikusa, Andrea Casu kijelentette:

Lollobrigida úr nem kezelheti az olasz vonatokat a saját luxusautójaként.

Úgy vélte, az eset arcul csapása azoknak az állampolgároknak, akik ugyanazon a vonaton utaztak, és azoknak is, akik naponta szembesülnek késésekkel, mert a Meloni-kormány nem biztosít elég finanszírozást a közlekedésre.

A kormánypárt szerint ugyanakkor méltatlan és elfogadhatatlan a minisztert kritizálni, aki csak azt akarta biztosítani, hogy eleget tegyen egy fontos kötelezettségének.

Nyitókép: Ivan Romano/Getty Images

#Külföld#olaszország#vonat#francesco lollobrigida#botrány#miniszter

Címlapról ajánljuk