Külföld

Rengetegen tüntettek a nők elleni erőszak ellen Olaszországban

rtl.hurtl.hu

2023. november 25. 17:49

Csak idén már 107 nőt öltek meg az országban.

Ezrek tüntettek a nők elleni erőszak és a nők diszkriminációja ellen több olasz városban szombaton, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Rómában több ezren gyűltek össze a Circus Maximus területén, plakátjaikon a nők számára nagyobb biztonságot követelve, de nagy létszámú tüntetést tartottak Milánóban is, írja az MTI.

Az idei év eleje óta 107 nőt öltek meg Olaszországban, közülük sokakat a saját férjük vagy élettársuk.

Az olaszországi nőszervezetek által rendezett római tüntetés résztvevői felemelték szavukat a nők munkaerőpiaci diszkriminációja és a bölcsődei, óvodai férőhelyek szűkössége ellen, követelték a részmunkaidős foglalkoztatás bővítését, a családtámogatások növelését, esélyegyenlőséget és a nőkkel szembeni szexista magatartás beszüntetését.

Szabadok vagyunk, és a szabadságunkat senki sem veheti el tőlünk, senki sem hiheti, hogy a tulajdona vagyunk. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján azt szeretném mondani az olasz nőknek, hogy nincsenek egyedül, és ha félnek, bármikor azonnali segítséget kaphatnak

– írta Giorgia Meloni, az olasz történelem első női miniszterelnöke az X közösségi oldalon.

Az emberi jogi szervezetek 1981 óta minden év november 25-én rendezvényeket tartanak, melyek a nők jogainak betartására és erősítésére figyelmeztetnek. Egyebek között olyan súlyos problémákra hívják fel a figyelmet, mint a kényszerprostitúció, a nemi erőszak és visszaélések, a szexturizmus, a női körülmetélés, a családi erőszak, a kényszerházasság vagy a női szegénység és a nők ellen elkövetett gyilkosságok.

Nyitókép: Emanuele Cremaschi/Getty Images

#Külföld#olaszország#nők#nők elleni erőszak#tüntetés#milánó#róma#demonstráció

Címlapról ajánljuk