Külföld

Ezért nem támogatta a békéről beszélő magyar kormány a tűzszünetről szóló javaslatot

rtl.hurtl.hu

2023. október 29. 10:49

A magyar kormány szerint a javaslat nem volt elég kiegyensúlyozott. Ukrajna esetében mintha nem lennének ilyen problémák.

Az rtl.hu is beszámolt arról, hogy az ENSZ-közgyűlés a héten egy olyan, nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben azonnali és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gáza övezetben. Magyarország a javaslatra nemmel szavazott, pedig egy másik katonai konfliktussal, az ukrajnai háborúval kapcsolatban rendre arra hivatkozik a kormány, hogy a béke mindennél fontosabb, be kell fejezni a vérontást, és inkább tárgyalásoknak kell felváltaniuk a harcokat.

Paczolay Máté külügyi szóvivő arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy „az arab csoport nevében kezdeményezett határozat nem volt kellően kiegyensúlyozott, több kiemelten fontos elem hiányzott a szövegből, ami nem tette lehetővé a határozat támogatását.”

A határozat nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadását, nem szólít fel a több mint 200 túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és nem erősítette meg az államok önvédelemhez való jogát

– közölte a külügyi szóvivő. Hozzátette: „Magyarország ezen hiányosságok miatt támogatta Kanada módosító javaslatát, amely javított volna a szövegen, elítélve a Hamász terrortámadását és felhívást intézve a túszok szabadon bocsátására. Sajnálatos módon azonban a módosítás nem került elfogadásra.”

Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban azonban mintha kevésbé lenne kényes a külügy a kiegyensúlyozottságra. A kormányfő és a külügyminiszter is rendre találkozik az agresszor politikai vezetőivel, legutóbb Orbán Viktor a háborús bűnök miatt körözött Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt, amire saját bevallása szerint büszke volt.


Nyitókép: Evelyn Hockstein / Reuters

#Külföld#izrael#Hamász#ensz#tűzszünet

Címlapról ajánljuk