Külföld

Valami nem stimmel a kormány indoklásával arról, miért nem szavazták meg a tűzszüneti határozatot

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2023. október 29. 12:46

A külügyi szóvivő azt írta: „A határozat nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadását, nem szólít fel a több mint 200 túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és nem erősítette meg az államok önvédelemhez való jogát.” Ez azonban nem egészen van így.

Az rtl.hu is beszámolt arról, hogy az ENSZ-közgyűlés a héten egy olyan, nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben azonnali és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gáza övezetben. Magyarország a javaslatra nemmel szavazott, pedig egy másik katonai konfliktussal, az ukrajnai háborúval kapcsolatban rendre arra hivatkozik a kormány, hogy a béke mindennél fontosabb, be kell fejezni a vérontást, és inkább tárgyalásoknak kell felváltaniuk a harcokat.

Paczolay Máté külügyi szóvivő az rtl.hu-hoz eljuttatott közleményében egyebek közt azt írta:

A határozat nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadását, nem szólít fel a több mint 200 túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és nem erősítette meg az államok önvédelemhez való jogát.

Ez azonban nem egészen így van. Az rtl.hu megnézte az ENSZ határozat szövegét, hogy abban mi szerepel a fenti három, egészen konkrét állításról.

„A határozat nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadását” – részben igaz

Az ENSZ dokumentum szövegében egészen pontosan ez szerepel angolul: Expressing grave concern at the latest escalation of violence since the 7th of October 2023 attack and the grave deterioration of the situation in the region, in particular in the Gaza Strip and the rest of the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and in Israel.

Magyarul ez annyit tesz, hogy a dokumentum aláírói komoly aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az október 7-i támadás óta az erőszak fokozódott, valamint, hogy a térségben – különösen a Gáza övezetben a megszállt palesztin területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és Izraelt – a helyzet súlyosan romlott.

Vagyis az október 7-i, Hamász által Izrael ellen végrehajtott terrortámadások tényére ugyan utal a dokumentum, csak abból éppen az nem derül ki, hogy milyen támadás volt, ki követte el, és hány izraeli civil halt meg benne.

Azt viszont írja a dokumentum, hogy elítélnek minden erőszakos cselekményt, ami a palesztin és az izraeli civilek ellen irányul.

Beleértve a terrorcselekményeket, a válogatás nélküli támadásokat, minden provokációt, uszítást és pusztítást.

A dokumentum ugyanakkor ezzel lényegében egyenlőségjelet tett a Hamász terrortámadása és az arra adott izraeli válaszcsapás között.

„Nem szólít fel a több mint 200 túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására” – inkább nem igaz

Bár az izraeli túszokat a dokumentum konkrétan nem említi, azt írják: Calls for the immediate and unconditional release of all civilians who are being illegally held captive.

Vagyis felszólítanak minden jogellenesen fogva tartott civil azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására.

„Nem erősítette meg az államok önvédelemhez való jogát” – igaz

A dokumentum egy szóval sem említi azt, hogy Izraelnek joga lenne az önvédelemhez.

Nyitókép: Mutasem Murtaja / Reuters

#Külföld#izrael#Hamász#háború#ensz#kormány#tények

Címlapról ajánljuk