Belföld

A békéről beszélnek, de a kormány nemmel szavazott egy tűzszüneti javaslatra

rtl.hurtl.hu

2023. október 28. 11:16

Ukrajna esetében általában a háború elutasítására és a béke fontosságára hivatkozik a magyar kormány, Izrael esetében viszont támogatják a katonai megoldásokat is.

Az ENSZ-közgyűlés nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben azonnali és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gázai övezetben – írta a hvg.hu. Az ENSZ-közgyűlés határozatai bár nem bírnak jogilag kötelező erővel, mégis politikai súlyuk van.

Magyarország a javaslatra nemmel szavazott, pedig egy másik katonai konfliktussal, az ukrajnai háborúval kapcsolatban rendre arra hivatkozik a kormány, hogy a béke mindennél fontosabb, be kell fejezni a vérontást, és inkább tárgyalásoknak kell felváltaniuk a harcokat. 

Ezzel indokolják azt is, hogy miért nem támogatják az Ukrajnának szánt katonai segítséget.

Magyarországon kívül más országok is nemmel voksoltak a Gázai övezetre vonatkozó tűzszüneti javaslatra, így például mások mellett az Egyesült Államok, Izrael, Csehország, Ausztria, valamint Horvátország is.

A dokumentum egyebek között elítél minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, követeli a túszul ejtett civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe.

Az arab országok által kidolgozott, és Jordánia által benyújtott előterjesztést 120 állam támogatta, 45 tartózkodás és 14 ellenszavazat ellenében.

Egyre nagyobb az aggodalom, hogy sikerül-e élve kimenteni a túszokat:


Nyitókép: Getty Images

#Belföld#izraeli-palesztin háború#ukrajna#ensz#fegyverszünet#szavazás

Címlapról ajánljuk