Külföld

Hamis Ozempic-injekciók miatt kerülhettek kórházba fogyókúrázók Ausztriában

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 17:57

A hamisítványok a legális gyógyszerellátási láncba is bekerültek.

Többen kórházba kerültek Ausztriában, feltehetően azért, mert az Ozempic gyógyszer hamisított változatát használták – idézi az MTI az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal közlését. A betegek hipoglikémiás állapotba kerültek, azaz vércukorszintjük a normális érték alsó határa alá zuhant.

Az Ozempicet eredetileg 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére fejlesztették ki, és segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében. Mivel lassítja a gyomor ürülését és az éhségérzetet is csökkenti, sokan fogyókúrához használják. A hamisított gyógyszer az egészségügyi hivatal vizsgálata szerint inzulint tartalmazhatott az Ozempic hatóanyaga helyett.

Múlt héten jelezte az Európai Gyógyszerügynökség, valamint a tagállami gyógyszerhatóságok, hogy Európa több országában hamisított Ozempic injekciók kerültek a legális gyógyszerellátási láncba. A gyártó, a dán Novo Nordisk már korábban jelezte, hogy megnövekedett az online kereslet a hamisítványok iránt. A fellépő hiányt kihasználva hozhattak forgalomba hamisítványokat bűnszervezetek.

Áprilisban írtunk arról az rtl.hu-n, hogyan vált hiánycikké az influenszerek miatt a cukorbetegek számára szükséges gyógyszer.

Nyitókép: REUTERS/Tom Little/File Photo

#Külföld#ausztria#ozempic#hamisítvány#egészség

Címlapról ajánljuk