Külföld

Szétfricskázta az IKEA és a Burger King az osztrák kancellárt, aki a McDonald's-ban etetné a szegény gyerekeket

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 10:56

Gyenge lábakon áll a néppárti-zöld koalíció Ausztriában, de nem csak emiatt van gondban Karl Nehammer kancellár. Egy kiszivárgott videón látszólag minden együttérzés nélkül az országában is jelenlévő szegénységről úgy beszélt: nem hiszi el, hogy a McDonald's-ban nem lehet néhány euróból megetetni egy gyereket. A hamburgerbotrány nemcsak politikai ügy, hanem mémanyag is lett. Sírva nevetnek a szomszédban.

Súlyos és szomorú témákról beszélt párttársai és támogatói előtt – nem igazán együttérzően – Karl Nehammer osztrák kancellár egy kiszivárgott videóban, amiről az rtl.hu is beszámolt

Nehammer ebben arról beszél, hogy nemrégiben „baloldali barátokkal” vitázott, akik azzal vádolták, hogy nőtt a szegénység Ausztriában. Erre azt válaszolta: akkor miért nem nő a részmunkaidősök aránya? Nem nő még azoknál a nőknél sem, akiknek nincsenek gondozási kötelezettségeik, mondta Nehammer.

Ha túl kevés pénzem van, többet megyek dolgozni. Mert akkor több pénzem kell, hogy legyen

– magyarázza. „De ez nem történik meg. A részmunkaidősök aránya változatlan.” A részmunkaidőt eredetileg akkor vezették be, „amikor túl kevés munkahelyünk volt”. Ma azonban a népesség elöregedőben van: „A rendszereink nincsenek felkészülve erre a demográfiai változásra.”

Ennél nagyobb port kavart, amit a gyermekéhezésről mondott:

Szóval mit jelent az, hogy Ausztriában egy gyerek nem kap meleg ételt? Tudják, mi a legolcsóbb meleg étel Ausztriában? Nem egészséges, de olcsó: egy hamburger a McDonald's-ban 1,4 euró, ha sült krumplit veszek hozzá, 3,5 euró. Most komolyan, valaki azt állítja, hogy olyan országban élünk, ahol a szülők nem engedhetik meg maguknak ezt az ételt a gyermeküknek.

Nehammer valószínűleg július végén, egy halleini kocsmában ragadtatta el magát párttársai, támogatói előtt. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) a Kurier kérdésére megerősítette, hogy a videó valódi. Korábban a felvétel számos, kisebb részlete felkerült az internetre, ez a teljes, nagyjából hatperces videó:


Nem voltak szívbajosak azok a PR-szakemberek, akik erre rákontrázva igyekeztek saját portékájuknak több vásárlót szerezni. Például az osztrák Burger Kingnél így szólították meg a kancellárt: „Hé Karl, egy ideje nem voltál a Burger Kingben... Micsoda fantasztikus nyeremény! Szerezd meg az 1+1 kupont az alkalmazásban most.” A képen az áll, hogy a királytól (king) a kancellárnak (Kanzler): 1+1 akció:


Egy kommentelő felvetette, hogy mi lenne, ha térítés ellenében a Burger King minden nap annyi hamburgert vinne a kancellár hivatalába, amennyi kalóriára egy gyereknek szüksége van (ez nagyjából hét szendvicsnek felel meg szerinte), hogy „a tökfilkó rájöjjön, micsoda hülyeséget beszél…” A Burger King erre azt válaszolta, hogy érdemes lenne megfontolni. 

Az IKEA osztrák leánya sem hagyta annyiban a dolgot. Kedvezőbb, mint egy hamburger, írták Plant Dog nevű, húst nem tartalmazó hot-dog jellegű készítményük fölé:


Nem kér bocsánatot, mém lett

Nehammer már a videó kiszivárgása után megvédte kijelentéseit, nem kért bocsánatot. Szerinte továbbra is 200 ezer betöltetlen részmunkaidős állás van az országban, és a kormánynak nem kalóriatáblázatok alapján kell szemmel tartania, hogy egy gyerek kap-e eleget enni, és hogy az az étel egészséges-e. Az ügyben a gyermekszegénységet a gyakorlatban is jól ismerő szakértők is megszólaltak, erről korábbi cikkünkben olvashat

Vélhetően sokakat nem sikerült meggyőznie, mert a közösségi médiát elöntötték a mémek (ezekről bővebben Tóth Gabi mémesedése ügyében írtunk), az egyik legfelkapottabb a McArmut, azaz magyarul a McSzegénység emlegetése.

Illetve a kancellár Marie Antoinette-ként való ábrázolása: egyenek inkább hamburgert…


De a Tiktokon is hódít a kancellár:


Eddig is gondban voltak

A hamburgerbotrányból politikai ügy lett. Az ellenzékben lévő szociáldemokrata SPÖ hat kérdéssel fordult a kancellárhoz. „Senkinek semmi baja a gyorsétteremmel. De, amikor a kancellár azt mondja azoknak, akiknek nincs sok pénzük, hogy egyenek hamburgert és sült krumplit, az embereknek joguk van tudni, hogy a kancellár az adófizetők költségén hol és mit vacsorázik, és milyen gyakran” – indokolta a parlamenti kérdést Maximilian Köllner, az SPÖ ifjúsági szóvivője. Többek között azt akarják megtudni, hogy a kancellária tavaly hány olyan munkaebédet fizetett ki, amelyen Nehammer is részt vett. Utolsó kérdése így hangzik: 

Milyen gyakran volt munkaebéd a McDonald's-ban vagy más gyorsétteremláncnál, amelynek költségeit a kancellária fedezte?

A parlamenti választás Ausztriában csak jövő szeptemberben esedékes, de könnyen lehet, hogy már idén elfogy a támogatottság Karl Nehammer kancellár kormánya mögül. A mostani eset biztosan nem segít a helyzet rendezésében. A néppárti-zöld koalícióban ugyanis nagyon komoly feszültségek halmozódtak fel, könnyen lehet, hogy napokon belül felbomlik az együttműködés.

A Néppárt odáig ment, hogy vizsgálóbizottságot állítana fel a Zöldek által vezetett minisztériumoknál, mindenekelőtt Leonore Gewessler környezetvédelmi minisztériumának egyes ügyeit vizsgálnák. A kritikusok szerint ugyanis Gewessler átláthatatlan módon költött el sok pénzt olyan, megkérdőjelezhető marketingakciókra, mint például a klímajegy-tetoválás (éves, ingyenes vonatbérletet ajánlottak azoknak, akik magukra tetováltatják a „klímajegy” szót).

Egy vizsgálóbizottság felállítása a koalíciós partner ellen minden bizonnyal az együttműködés végét jelentené, de egy előrehozott választás valójában senkinek sem érdeke. Az ÖVP nagyon rosszul áll a közvélemény-kutatásokban, a választók 21-22 százaléka támogatja csak, így a harmadik erővé zsugorodtak a jobboldali-populista Szabadságpárt (FPÖ) és a szociáldemokraták (SPÖ) mögött. A Zöldek sem örülhetnek, támogatottságuk befagyott 9-10 százalékon.

Nyitókép: TikTok

#Külföld#ausztria#gyerekszegénység#ikea#burger king#mcdonalds#ma

Címlapról ajánljuk