Külföld

Észak-Korea tagadja, hogy a Hamász észak-koreai fegyvereket használ

rtl.hurtl.hu

2023. október 13. 14:43

Az észak-koreai média szerint az Egyesült Államok „alaptalan és hamis pletykája”, hogy észak-koreai fegyvereket használnak Izrael ellen. 

A hivatalos észak-koreai állami hírügynökség „hamis rágalmazásként” jellemezte azt a feltételezést, hogy a Hamász palesztin szervezet Észak-Koreában gyártott fegyvereket használt volna az Izrael elleni támadáshoz.

Katonai szakértők a héten mutattak rá, hogy a Hamász fegyvereiről készült fényképen valószínűleg észak-koreai gyártású RPG gránátok is láthatóak. A szakértők szerint a kérdéses fegyverek évekkel korábban, vagy mostanában kerülhettek a Hamászhoz, akár Iránon vagy Szírián keresztül. A palesztin fegyveres szervezet 2001-ben észak-koreai gyártású tankelhárító rakétákat is használt összecsapásokban – írta a Reuters.

Az észak-koreai állami hírügynökség által közzétett véleménycikk szerint csak az amerikai kormány sajtója és álszakértők terjesztik „az alaptalan és hamis pletykát, hogy észak-koreai fegyvereket használtak az Izrael elleni támadáshoz”. A cikk szerint a „gonosz birodalmaként” jellemzett Egyesült Államok ezzel csak más országokra akarja hárítani a felelősséget a közel-keleti helyzetért, amit az amerikai politika okozott.

A Fox News ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Phenjan nem ismerte el Izraelt, és 1988-ben a palesztin hatóságot nevezte az összes izraeli terület legitim kormányának. A Hamász szombati támadása után az észak-koreai sajtó a palesztin szervezet mellett állt ki.

Nyitókép: Izraeli katonai szóvivő

#Külföld#Hamász#izrael#észak-korea#gázai-övezet#fegyverek

Címlapról ajánljuk