Külföld

Őket hurcoltak el túszként a Hamász fegyveresei

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 17:41

Az elraboltak között legalább nyolc gyerek és három 60 év feletti is van.

Legfeljebb 150 embert ejtettek fogságba a Hamász fegyveresei a szombati akció során – írta a BBC. 

A Hamász közlése alapján „biztonságos helyeken és alagutakban” rejtették el őket Gázában, a fegyveresek pedig azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik a túszokat, ha Izrael figyelmeztetés nélkül bombázza a civil otthonokat.

A BBC több elhurcolt embert is tudott azonosítani, a portál állítása szerint nyolc gyerek és legalább három 60 év feletti is van közöttük.

  • Doron, Raz és Aviv Asher rokonlátogatáson voltak a gázai határ közelében. A férj, Yoni látott egy videót feleségéről, valamint az 5 és 3 éves lányairól, amint más túszokkal együtt teherautóra rakták őket. 
  • Jordan Roman-Gat 36 éves német-izraeli állampolgárt férjével és kisgyerekével együtt rabolta el a Hamasz a dél-izraeli kibucból, Beeriből. Amikor az autó rövid időre megállt, sikeresen megszöktek, de Jordan levált a többiektől és valószínűleg ismét elkapták őt a fegyveresek. 
  • Shirit, Yardent, Arielt és Kfir Bibászt a feltételezések szerint a dél-izraeli kibucból rabolták el. Shiri óvónő volt, az egyik kikerült képen a 3 éves Arielt és a 9 hónapos Kfirt tartja a kezében a Hamász fegyveresei által körülvéve.
  • Yossi és Margit Silberman, Shiri szülei szintén eltűntek, valószínűleg ők is túszok lettek. 
  • A 23 éves kaliforniai Hersh Goldberg-Polint látták szemtanúk, amint a Hamász fegyveresei teherautóra rakták. Elmondásuk szerint súlyosan megsérült és eszméletlen volt.
  • Carmella és Noya Dan Ofer, Erez és Safar Kalderon fogságba esett Nir Ozban, egy Gáza melletti kibucban, ahol éltek. Egy videó alapján a 12 éves Erezt fegyveresek vitték be Gázába. A rokonok aggódnak a 80 éves Carmella egészségéért is, a nő ugyanis gyógyszereket szed, amelyekhez most nem jut hozzá. 
  • Az amerikai Judith Tai Raanan és Natalie Raanan (anya és lánya) rokonlátogatáson járt Nahal Oz kibucban, amikor azt megtámadták. Egy szomszéd azt mondta a családnak, hogy látták, ahogy a Hamász fegyveresei elvitték Juditot és Natalie-t (17) a házból.
  • Sharone Lifschitz – egy londoni művésznő – szüleit túszul ejtették Nir Oz kibucban, amely körülbelül 400 méterre van a gázai határtól. Lifschitz édesapja beszél arabul, és nyugdíjas idejét azzal töltötte, hogy kórházba szállította azokat a palesztinokat, akiknek orvosi kezelésre volt szükségük.
  • A 74 éves Ada Sagit szintén elrabolták Nir Ozban lévő otthonából. 
  • A 85 éves Yaffa Adart egy kibucból rabolták el a gázai határ közelében. Unokája, Adva talált egy videót arról, ahogy négy fegyveres férfi veszi körül.
  • Shani Louk, egy németországi turista a gázai határ közelében vett részt egy fesztiválon, amikor a Hamász fegyveresei megrohamozták a területet, és tüzet nyitottak. Rokonai úgy tudják, hogy Shani válságos állapotban van Gázában, fejsérülést szenvedett.
  • Noa Argamani kínai születésű izraeli állampolgárt is elrabolták a fesztiválról. Egy videófelvételen az látható, amint a 25 éves férfit egy fegyveres motorral viszi el, miközben a fiatal azt kiabálja: Ne ölj meg!
  • Anucha Angkaew két éve dolgozott egy avokádófarmon, és egyike annak a 14 thai állampolgárnak, aki eltűnt a támadások után. 

Nyitókép: Hani Alshaer/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#Hamász#izraeli-palesztin háború#izraeli háború#túszejtés

Címlapról ajánljuk