Külföld

Az izraeli túszok bankszámláiról emelhettek le pénzt a palesztin fegyveresek

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 15:55

A gazdaságban is fennakadások vannak Izraelben a Hamász szombati támadása miatt, a baromfitermékek például várhatóan egy héten belül eltűnnek a boltok polcairól.

Az Izraeli Nemzeti Bank olyan pénzügyi tranzakciókat azonosított, amelyeket a Gázába hurcolt túszok hitelkártyáival végeztek –  közölte az izraeli közszolgálati rádió szerdán.

A bank bejelentette, hogy befagyasztják a túszok bankszámláit. Szombat reggel óta mintegy 150-200 izraelit, katonákat és civileket, nőket és gyerekeket hurcoltak el az övezet környékéről Gázába.

A Hamász szombati támadása óta estek a részvény-árfolyamok a tel-avivi tőzsdén. 

A hétvégi terrortámadás különösen súlyos gazdasági károkat okozott a Gázát körülvevő térségben. Izrael egész területén bezárt számos ipari és kereskedelmi intézmény a mozgósítások miatt.

A katonai rádióban elhangzott, hogy súlyos károk érik a Gáza környéki mezőgazdasági termelést is, ahol nemcsak az emberek szenvednek; hanem az állatok is: sokfelé napok óta nem tudtak etetni, és nem lehetett megfejni a teheneket sem.

A The Marker című gazdasági lap szerint várhatóan egy héten belül eltűnik a boltok polcairól a baromfi. Az ellátás összeomlását az okozza, hogy a vágóhidakon főként Ciszjordániából bejáró arab vendégmunkások dolgoznak, akik a háború kezdete óta nem tudták felvenni a munkát, mert lezárták a határt. A szokásos kapacitás tíz százalékával működnek a vágóhidak.  

Különösen rossz a helyzet a légiközlekedésben, mert számos külföldi légitársaság szombat óta törölte legtöbb izraeli járatát. Emiatt külföldön rekedtek izraeliek tízezrei, köztük az azonnali behívóparancs alapján mozgósított tartalékosok is.

Az izraeli légitársaságok is kénytelenek csökkenteni járataik számát egyrészt a pilóták katonai behívása miatt, másrészt mert külföldi üzemeltető cégektől függnek, amelyek jelenleg nem küldenek repülőket Izraelbe. Kedden mindössze 380 nemzetközi járat szállt le a Ben Gurion nemzetközi repülőtéren.  

A valutaárfolyamok sok éves csúcsra emelkedtek, de viszonylag stabilak. A háború ötödik napjának délelőtti óráiban egy dollárért 3,94 sékelt, egy euróért 4,195 sékelt adtak.

Nyitókép: Adel Hana/MTI/AP

#Külföld#izraeli-palesztin háború#izraeli háború#bankkártya#lopás

Címlapról ajánljuk