Külföld

Izraelben rekedt magyarok: újabb evakuációs művelet indul

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 19:39

Szijjártó Péter bejelentette, 220-an jelentkeztek konzuli védelemre.

Újabb evakuációs műveletet indít a kormány az Izraelben rekedt magyarok hazajuttatása érdekében. A hatóságok kapcsolatban vannak mind a 220 személlyel, aki konzuli védelemre jelentkezett – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tbilisziben.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a biztonsági helyzet továbbra is romlik a közel-keleti országban, a légitársaságok közül egyre többen törlik a járataikat Tel-Aviv repülőteréről a rakétatámadások miatt. Hozzátette, a helyszínen lévő konzulok ennek dacára délután három újabb magyar állampolgárt haza tudtak juttatni. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint

összesen 220 emberrel tartják a kapcsolatot, akiknek bizonytalan a hazatérésük, mindannyiuknak igyekeznek segítséget nyújtani.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a konzulok munkáját akadályozza, hogy folyamatosan az óvóhelyre kell vonulniuk, amikor légiriadó van. Ma is többször sor került erre, valamint a telefonkommunikáció és az internetkapcsolat sem működik mindig megfelelően, írja az MTI.


Hangsúlyozta, hogy Izraelt a szárazföldön Egyiptom és Jordánia felé is el lehet hagyni korlátozott idősávokban, illetve a tengeri útvonal is a lehetőségek között van. Szijjártó azt mondta, több evakuációs művelet kidolgozás alatt van több útvonalon, majd bejelentette:

az Izraelben rekedt, konzuli védelemre regisztrált magyarok a megadott elérhetőségükön értesítést kapnak egy újabb evakuációs műveletről.

Szijjártó ezután arra kértek őket, hogy ne halogassák a döntést, „mint ahogy a hét elején az több turistacsoport esetében is előfordult”, és jelentkezzenek, amennyiben részt kívánnak venni a kimenekítésben. A miniszter ezzel kapcsolatban arra kért mindenkit, hogy ne hozzák nyilvánosságra a leendő evakuációs művelet időpontját, részleteit és útvonalát, azzal ugyanis a biztonságos végrehajtást kockáztatnák.

A honvédség repülőgépei legutóbb hétfőn hajnali 4 óra körül szálltak le a Liszt Ferenc repülőtéren. A magyar kimentettek között volt az a 11 fős, többségében gyerekekből álló csoport, amelyik a Gáza övezetből menekült el, valamint az a mintegy 90 fős roma csoport is, amelyik napokra Tel-Avivban rekedt.


A Hamász szombaton indított támadást Izrael ellen, a harcokban az izraeli hadsereg szerda reggeli tájékoztatása szerint már több mint 1200 izraeli vesztette életét. Válaszképpen Izrael az övezet lezárását rendelte el, és leállította a térségbe szánt szállítmányokat – üzemanyagot és élelmiszert is –, és blokád alá vonta a térséget. A támadásra adott válaszcsapásoknak gázai hivatalos források szerint már legalább 900 halottjuk van.

Az izraeli hadsereg közlése szerint 300 ezer katonát vezényeltek az övezethez, az egységek többsége már felsorakozott a mintegy 60 kilométer hosszú gázai határnál. Megfigyelők szerint a légicsapások után bármikor megindulhat a szárazföldi támadás is. Időközben üzemanyaghiány miatt leállt a Gáza övezet egyetlen erőműve, mindössze 10 órára elegendő áramuk lehet.

Az „izraeli pokollal” az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Külföld#izraeli-palesztin háború#szijjártó péter#evakuáció

Címlapról ajánljuk