Külföld

Megszólaltak a világrekordot alkoholizáló magyar férfi ismerősei és kocsmárosa

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 6:22

Cs. Róbertnél 5,67 ezrelék alkoholszintet mértek e rendőrök, miután le tudott szállni kerékpárjáról. 

 A magyarlakta Bácskertesen (Kupuszinán), a Vajdaságban egy magyar férfi döntötte meg az ittasság világrekordját, ez egy rendőri ellenőrzésen derült ki. Miután sikerült leszállnia a kerékpárjáról, a férfit megszondáztatták: a műszer 5,67 ezrelék alkoholszintet mutatott, ezzel pedig megdöntötte annak az argentin sofőrnek a kétes „rekordját”, akinél 5,5-ös véralkoholszintet mértek egy tavalyi szondázásnál. 

A Blikk felkereste a falut, ahol megtudták: az, 55 éves, Cs. Róbert nevű férfi éppen pálinkafőzésre igyekezett, amikor elkapták a rendőrök. „Ha két órával később kapják el, még többet mutatott volna a szonda. (…) Ugyanakkor aggódom Robiért, nem tudom a zombori fogdán hogy küzd meg az elvonási tünetekkel. Hatszor futott neki a józanodásnak, sosem sikerült” – mondta a helyi mindenes, falugondnok-tűzoltóparancsnok-programszervező Marasek István.

A lap szerint a faluban azt mondják, hogy Cs. Róbert 16 éves kora óta nem fordult elő, hogy két egymást követő nap nem rúgott be. A férfi ismerősei szerint ő a józansághoz közeli állapotban is 2-es véralkoholszintet jelző értéket fújt a rendőrök szondáján. A kocsmákban 13-15 féldeci pálinkát iszik, amit sörökkel kísér le, ebben még nincs benne a háztáji fogyasztás.

Szellár Zsolt, a kupuszinai Juhász kocsma tulajdonosa szerint az alkoholfogyasztás nagy probléma a településen, sokak életét veszi el a függőség. Babity Lukács és öccse, Márkó ugyancsak ismerik a helyi kocsmák világát és Cs. Róbertet is. A Blikknek azt mondták: „Robi mindannyiunknál jobban bírja a piát, az már szent, mindig azzal dicsekedett, neki az alkohol már konzerválta a szervezetét. Tudott dolgozni ittasan is, ezért volt pénze. A rendőrök utaztak rá, többször elkapták részegen bringázva, vagy hat bírságot nem fizetett be, ezeket kell most leülnie. Ezen a télen nem lesz gondja fűtésre, kajára, ruhára, de hogy miként bírja majd ki pálinka nélkül, s mi lesz vele, ha szabadul, az rejtély.”

A statisztikai adatok szerint a Magyarországon és a magyarok lakta területeken élők közel negyede alkoholista, pedig a felmérésbe minden, 15 évesnél idősebb polgárt belevettek. Fejenként átlagosan mintegy 11 liter tiszta alkoholt iszik a lakosság. A Fókusznak korábban MC Hawer beszélt alkoholfüggőségéről:


Hozzászólna?

 

Nyitóképünk illusztráció – Fotó: Getty Images

#Külföld#alkoholizmus#alkoholbetegség#függőség#vajdaság

Címlapról ajánljuk