Gazdaság

Hiánycikk lett Magyarországon az alkoholbetegek gyógyszere, most külföldről, borsos áron lehet csak beszerezni

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 16:29

A gyártó a teljes készletet visszavonta, alternatív gyógyszer pedig nincs.

Hónapok óta nem kapható a patikákban a szenvedélybetegségben szenvedők a kifejezetten alkoholizmusra kifejlesztett gyógyszert, írja a HVG. A diszulfirám hatóanyagú tabletta megállítja az alkohol lebomlását a szervezetben, ezzel mesterséges alkoholmérgezést generál, amely fizikailag tartja vissza az ivástól szedőit.

A február óta tartó gyógyszerhiánynak az az oka, hogy a készítmény forgalomba hozatali engedélyére jogosult Sanofi-Aventis Zrt. a saját vizsgálata során minőségi hibát észlelt, ezért visszavonták a teljes készletet. Ez márciusban kezdődött, most már sehol sem kapható.

Az NNGYK adatbázisában „piaci megfontolásokra hivatkozva” már február óta „bizonytalan végű hiányt" jeleznek a gyógyszernél. Most csak külföldről lehet beszerezni. Ám míg itthon 1500 forint húsz darab tabletta, addig Ausztriából 40-50 ezer forintba kerül behozni.

A KSH legfrissebb adatai alapján 413 ezerre tehető az alkoholfüggők száma Magyarországon, de Zacher Gábor toxikológus ennek majdnem kétszeresére saccolja a valós számot, írja a lap. Az utóbbi hónapokban egyre több gyógyszer hiányzik a patikák polcairól, de ez lassan egész Európára jellemző.

Nyitókép: Unsplash

#Gazdaság#alkoholizmus#gyógyszer#gyógyszertár#visszavonás#hiánycikk

Címlapról ajánljuk