Külföld

Szijjártó Péter: kiskorú magyar gyerekek is tartózkodnak Gázában

rtl.hurtl.hu

2023. október 7. 19:01

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, jelenleg tizenegy magyar állampolgár tartózkodik Gázában, többségében kiskorú gyermekek. A diplomaták kapcsolatba léptek a lehetséges nemzetközi partnerekkel egy összehangolt evakuációs művelet érdekében.

A legfrissebb információk alapján jelenleg tizenegy magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek – közölte Szijjártó Péter a Facebook-oldalán szombaton.

A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint valamennyi családdal felvették a kapcsolatot, ők a körülményekhez képest jól vannak, és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását, írja az MTI. Szijjártó hozzátette:

a helyzet azonban kritikus, a jelenleg is zajló fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak egyelőre életveszélyes megkísérelni a menekülést. A helyszínen lévő diplomaták már kapcsolatba léptek a lehetséges nemzetközi partnerekkel egy összehangolt evakuációs művelet érdekében.

Szombaton rakétaeső zúdult Izraelre Gázából, a szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek ki. Izrael teljes mozgósítást rendelt el a bombázás után, Benjámín Netanjáhu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael háborúban áll. A magyar kormány is elítélte a terrortámadást, Szijjártó Péter szerint a tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, a külgazdasági és külügyminiszter az Izraelben tartózkodó magyaroknak is üzent.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Eli Cohen, Izrael külügyminisztere. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

 

#Külföld#szijjártó péter#izrael#gáza#terrortámadás#gyermekek#evakuáció#Hamász

Címlapról ajánljuk