Külföld

Nem érdeklik a moszkvaiakat a dróntámadások, de egy komoly kellemetlenséget mégis okoznak

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 15:03

A 12 milliós orosz főváros lakóinak élete nem változott meg az ukrán dróntámadásoktól, mivel az üzleti negyedet veszik célba.

Moszkva mindennapi élete alig változott azóta, hogy a Kreml tavaly februárban háborút indított Ukrajnában, felforgatva ezzel több millió ukrán életét.

Az elmúlt hetekben azonban már nem csak Kijevnek kell számolnia dróntámadásokkal, hanem a 12 milliós orosz fővárosnak is.

„Moszkvában élni nem ijesztő, biztonságban érzem magam” – mondta az AFP-nek Tigran, egy napszemüveget viselő 40 éves férfi. A hírügynökség beszélt több helyi lakossal is, de csak a vállukat vonogatták, nem izgatják őket a támadások.

Mindennek az lehet az oka, hogy az ukrán drónok elsősorban a főváros pénzügyi negyedét vették célba, ott okoztak károkat, nem pedig a lakóövezetekben. Amikor a Kremlre mértek csapást, azokat a légvédelem leszedte.

A májusi eset óta az orosz védelmi minisztérium szerint a legtöbb támadást elektronikus légvédelmi rendszerekkel hiúsították meg. Ennek azonban van egy bosszantó következménye: a navigációs eszközök használhatatlanok lettek. Ahogy egy helyi férfi nyilatkozott:

Moszkvában anélkül nehéz közlekedni.


Emellett az AFP szerint pár cég kiköltözött az üzleti negyedből, illetve a repülésben okoztak a dróncsapások fennakadást.

Nyitókép: Munkások dolgoznak egy daru emelőkosarában az ukrán dróntámadásban megrongált Moszkva-City negyed egyik épülő felhőkarcolóján 2023. augusztus 23-án. Fotó: MTI/AP.

#Külföld#moszkva#oroszország#orosz-ukrán háború#drón#támadás#navigáció

Címlapról ajánljuk