Külföld

Vera Jourová: Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye

rtl.hurtl.hu

2023. május 30. 19:36

Az EU átláthatóságért és értékekért felelős biztosa közölte, a Bizottság semmilyen előrelépést nem lát választásokra tekintettel, illetve az ombudsman és a közszolgálati média függetlenségének biztosítására tett javaslatok teljesítése terén. Ameddig Magyarország nem teljesíti a Brüsszelnek tett vállalásait, addig uniós pénz sem érkezhet. 

„A hetes cikk szerinti eljárás folytatására azért van szükség, mert Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa.

Az MTI szerint Jourová kedden, a tagállami uniós ügyekért felelős miniszterek tanácskozását követően tartott brüsszeli sajtótájékoztatón leszögezte: az eljárás mindaddig nem áll le, amíg az aggodalmakat kiváltó problémák fennállnak, ameddig az Európai Bizottság által megkövetelt eredményeket Magyarország nem teljesítette. Jourová kifejtette:

az uniós bizottság semmiféle előrelépést sem lát egyebek mellett a választásokra vonatkozóan, az ombudsman és a közszolgálati média függetlenségének biztosítására tett javaslatok teljesítése terén. Magyarországnak továbbá teljesítenie kell a megkövetelt szupermérföldköveket a helyreállítási források lehívása érdekében.

Majd hozzátette, az EU kész segíteni Magyarországnak a reformok teljesítésében. Mint ismert, az Európai Parlament (EP) 2018-ban tett javaslatot arra, hogy a tanács az uniós alapszerződés hetedik cikkelye alapján állapítsa meg, hogy Magyarországon sérülhetnek az EU alapértékei.

Megfúrhatják Orbán tanácselnökségét

Mint arról mi is beszámoltunk, arról adhat ki határozati javaslatot a héten az EP, hogy az Orbán-kormány alkalmatlan az EU Tanácsának soros elnöki tisztségére. Az ötpárti határozati javaslat szerint Magyarország, azaz Orbán Viktor nem képes hitelesen ellátni az unió tanácselnöki tisztségét 2024-ben, mert az ország megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

Az ügyre többek közt Gulyás Gergely és Orbán Balázs is reagált. Jourová elmondta, „az Általános Ügyek Tanácsának vitatémái között nem szerepelt az EP indítványa”, majd hozzátette, „az Európai Bizottság az uniós szerződések szerint fog eljárni” a kérdésben.

Nyitókép: Julien Warnand / MTI / EPA

#Külföld#Vera Jourová#uniós biztos#hetes cikkely#közmédia#ombudsman

Címlapról ajánljuk