Külföld

Megakadályozná az Európai Bizottság, hogy a KESMA-hoz hasonló szervezetek jöjjenek létre a médiában

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 16. 16:38

Egy új még el nem fogadott uniós jogszabály biztosítékokat tartalmaz a politikai beavatkozás ellen. „A médiára nehezedő nyomás különböző formáit láttuk az elmúlt években. Itt az ideje a cselekvésnek” – üzente az Európai Bizottság alelnöke.

Beterjesztette az Európai Bizottság az európai médiaszabadságról szóló jogszabályt, amellyel a média pluralizmusát és függetlenségét védenék, írja a Media1.hu.

A rendelet biztosítékokat tartalmaz a politikai beavatkozással és az újságírók megfigyelésével szemben is. Külön hangsúlyt helyez a közszolgálati médiumok függetlenségére, valamint az állami hirdetések elosztásának átláthatóságára. Tartalmaz intézkedéseket a szerkesztői függetlenség védelmére és az összeférhetetlenségi helyzetek közlésére is.

A jogszabály új, független szervezetként létre fogja hozni a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet. Az EB elfogadott egy kiegészítő ajánlást is, amely ösztönzi a szerkesztői függetlenséget szavatoló belső biztosítékok kialakítását.

A jogszabály mögött álló Vera Jourová, az EB alelnöke, korábbi uniós biztos arról beszélt:

A médiára nehezedő nyomás különböző formáit láttuk az elmúlt években. Itt az ideje a cselekvésnek. Világos elveket kell alkotni: egyetlen újságírót sem figyelhetnek meg a munkája miatt, és egyetlen közszolgálati médiumot sem lehet propagandacsatornává alakítani. Ezeket javasoljuk ma: közös biztosítékokat a médiaszabadság- és pluralizmus védelmében az EU-ban.

Ezek állnak a javaslatban:

  • a szerkesztői függetlenség védelme,
  • kémprogramok (mint pl. a hírhedt Pegasus) média elleni bevetésének tilalma,
  • közszolgálati médiumok függetlensége,
  • médiapluralizmus-teszt,
  • állami reklámok átláthatósága,
  • online médiatartalmak védelme,
  • médiaajánlat testreszabása,
  • az Európai Médiatanács felállítása.

Nyitókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#Vera Jourová#európai bizottság#média#szabadság#nyomás#jogszabály#KESMA

Címlapról ajánljuk