Külföld

Megfúrhatják Orbán Viktor 2024-es tanácselnökségét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 24. 7:11

Az Európai Parlament június 1-jén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről, az ötpárti határozat tervezete szerint Magyarország, azaz Orbán Viktor nem képes hitelesen ellátni az EU Tanácsának elnöki tisztségét 2024-ben.

Arről adhat ki határozati javaslatot a jövő héten az Európai Parlament (EP), hogy az Orbán-kormány alkalmatlan az EU Tanácsának soros elnöki tisztségére, írja a Népszava.

Az EP június 1-jei, csütörtöki ülésén újabb ötpárti állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról. A Népszavához eljutott az ötpárti határozati javaslat tervezete, ebben az állásfoglalás szerzői megkérdőjelezik Magyarország alkalmaságát az Európai Tanács soros elnöki tisztségének betöltésére.

Magyarország megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez, áll az EP ötpárti határozati javaslatában, amely sürgeti az Európa Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, máskülönben az EP fog közbeavatkozni.

Az Európai Tanács tagjai évente legalább kétszer találkoznak, hogy az Európai Közösséggel kapcsolatos általános politikai irányvonalat közösen kialakítsák, meghozzák a legfontosabb elvi döntéseket, rendezzék a vitás kérdéseket.

Magyarország, azaz Orbán Viktor, 2024 júliusától hat hónapig lenne az uniós kormány- és államfőkből álló EU Tanács rotálódó elnöke. Orbán Viktor egyszer már volt az EU Tanács elnöke: 2011-ben, januártól júniusig.

Az ötpárti állásfoglalás tervezete többek között bírálja:

  • az egységes piacot sértő magyarországi intézkedéseket,
  • az egyes vállalatok üzleti érdekeit veszélyeztető döntéseket,
  • a versenytársakat hátrányba hozó diszkriminációt,
  • a megfélemlítési módszereket,  
  • a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat,
  • az uniós értékek megsértését,
  • a rendszerszintű korrupciót.
     

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Külföld#európai unió#európai parlament#európai tanács#orbán viktor#elnökség

Címlapról ajánljuk