Külföld

Európai Bizottság: jó lépés a magyar igazságügyi reform, de még nem elegendő az uniós pénzek lehívásához

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 16:39

Věra Jourová leszögezte, hogy csomag mindössze négy mérföldkövet jelent abból a 27-ből, amelyet Magyarországnak teljesíteni kell annak érdekében, hogy hozzáférjen a befagyasztott uniós forrásokhoz. 

„Ez egy nagyon jó lépés, Magyarország megfelelően reagált, ez azonban még nem a történet vége” – így értékelte Věra Jourová, értékért és átláthatóságért felelős uniós biztos a magyar igazságügyi reformot.

Az Európai Bizottság alelnöke az Euronews kérdésére hozzátette, a friss törvényeket most elemezniük kell, azoknak hatályba kell lépniük, és végrehajtási lépéseket is tartalmazniuk kell. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, szerda délelőtt az Országgyűlés 151 igen szavazattal, 23 tartózkodás mellett fogadta el az igazságügyi reformról szóló törvényjavaslatot. Az új szabályozás erősebb jogköröket biztosít a bírák önkormányzati szervének, az Országos Bírói Tanácsnak, amely június 1-től minden igazságszolgáltatást érintő törvényjavaslatot véleményezhet.

A reform értelmében megszűnik annak lehetősége, hogy az alkotmánybírók kérelmezhessék a bíróvá történő kinevezésüket, de ez nem vonatkozik a korábban is bíróként szolgáló alkotmánybírókra.

Věra Jourová leszögezte, a csomag mindössze négy mérföldkövet jelent abból a 27-ből, amelyet a tagállamok előírtak Magyarországnak az uniós pénzek lehívása érdekében.

A vállalások csak akkor teljesülnek, ha a Bizottság az összes dokumentum megkapta, az első utaláshoz pedig végre kell hajtani az összes mérföldkövet. A lap megjegyzi, hogy továbbra is nehéz megjósolni, pontosan mikor érkezhetnek meg Magyarországra az EU-s források, hiszen információk alapján lassan halad a többi vállalás teljesítése.

Köteleznék Orbánékat is, hogy kampányoljanak a korrupció ellen

A Népszava tudósítása szerint a Bizottság szerdán friss javaslatokkal állt elő a korrupció elleni küzdelemben. Nemcsak tagállami, hanem európai szinten is súlyos megtorló- és büntetőintézkedéseket vezetnének be, kiterjesztenék az uniós korrupciós bűncselekmények listáját a

  • hűtlen kezelésre,
  • a befolyással való üzérkedésre,
  • a hivatali visszaélésre,
  • az igazságszolgáltatás akadályozására
  • és a jogtalan meggazdagodásra.

Sőt, az egyik bizottsági előterjesztés minden tagországnak előírná, hogy állítson fel korrupcióellenes testületet és hozzon olyan szabályokat, amelyek biztosítják az információhoz való nyílt hozzáférést, illetve a közigazgatás „legmagasabb fokú átláthatóságát és elszámoltathatóságát” – írja a lap.

Nyitókép: Julien Warnand / MTI / EPA

#Külföld#Vera Jourová#európai bizottság#uniós források#igazságügy#reform#korrupció

Címlapról ajánljuk