Külföld

Brüsszelben teljesen más hangnemet üt meg az Orbán-kormány, amióta nem jönnek az EU-s pénzek

rtl.hurtl.hu

2023. május 30. 21:22

Varga Judit igazságügyi miniszter kedden vett részt a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárás legújabb tárgyalásán. Egy tárgyalásokra rálátó diplomata szerint az Orbán-kormány baráti hangnemben tárgyal Brüsszellel, mióta elzárták az uniós pénzcsapokat.

Baráti és konstruktív hangnemben zajlott Magyarország hetes cikkely szerint meghallgatása Brüsszelben. A zárt ajtók mögött tartott keddi ülésen végül nem esett szó arról, hogy felfüggesszék-e a jövőre esedékes magyar uniós elnökséget – írja az Euronews.

A lap a jogállamisági meghallgatásra rálátó uniós forrása alapján arról ír, hogy az uniós pénzek befagyasztása óta nagyon konstruktívan tárgyal a magyar kormány. Mint ismert, az Európai Parlament (EP) 2018-ban tett javaslatot arra, hogy a tanács az uniós alapszerződés hetedik cikkelye alapján állapítsa meg, hogy Magyarországon és Lengyelországon sérülhetnek az EU alapértékei, mint a demokrácia és a jogállamiság.

Nemrégiben írtunk arról, hogy az EP olyan határozati javaslatot szavazhat meg csütörtökön, melyben az állna, hogy az Orbán-kormány alkalmatlan az EU Tanácsának soros elnöki tisztségére. Az ötpárti határozati javaslat szerint Magyarország, azaz Orbán Viktor nem képes hitelesen ellátni az unió tanácselnöki tisztségét 2024-ben, mert az ország megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

A magyar uniós elnökség körül kibontakozó vita nem volt az ülés napirendjén

– árulta el később Jessika Roswall, a svéd kormány uniós ügyekért felelős minisztere.

Sajtóértesülések szerint ez a kérdés is az asztalra kerülhetett volna kedden, de erre végül nem került sor. Az Euronewsnak nyilatkozó, anonimitását kérő diplomata azonban állítja:

Az Orbán-kormány hangneme teljesen megváltozott, mióta Brüsszel elzárta a pénzcsapokat.

Varga Judit igazságügyi miniszter is hangsúlyozta, hogy Magyarország szeretné minél előbb lezárni a hetes cikkely szerinti eljárást. Mint kiderült, több tagállam a meghallgatáson felemlegette a magyar melegellenes törvényt, a vészhelyzeti kormányzást és a tanárok helyzetét.

Varga Judit erre példaként állította Magyarországot, amely szerinte „a szólásszabadság szigete Európában”.

Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos kedden közölte, Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye. A Bizottság semmilyen előrelépést nem lát a választásokra tekintettel, illetve az ombudsman és a közszolgálati média függetlenségének biztosítására tett javaslatok teljesítése terén. Jourová hozzátette, ameddig Magyarország nem teljesíti a Brüsszelnek tett vállalásait, addig uniós pénz sem érkezhet.

Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter az EU-tagországok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek találkozóján Brüsszelben 2023. május 30-án. Fotó: Olivier Matthys / MTI / EPA 

 

#Külföld#varga judit#brüsszel#hetes cikkely#meghallgatás#uniós#diplomata#EU-s pénz

Címlapról ajánljuk