Belföld

Kunetz Zsombor: A Magyar Péter-féle jegyzőkönyv miatt az Országos Mentőszolgálat vezetését azonnal ki kell rúgni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 4. 20:33

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint bűncselekmény történt azzal, hogy a Borsnak valaki kiadta a Magyar Péterhez kihívott mentők jegyzőkönyvének két oldalát. 

A kormányközeli média szombaton újabb lejáratási kampányt indított Magyar Péter ellen, közzétéve az öngyilkossági kísérlet miatt kihívott mentők jegyzőkönyvének két oldalát. A szigorúan bizalmas, érzékeny adatokat tartalmazó esetlapot a Bors hozta le „Magyar Péter öngyilkosságot hazudott” című cikkében. A dokumentumról a nap folyamán beszámolt többek között az origo, a hirado.hu, a Tények, a Mandiner és a Kesma vidéki lapjai is.

Az esetről Varga Judit a kegyelmi botrányba belebukott egykori igazságügyi miniszter, Magyar Péter volt felesége beszélt március végén Hajdu Péter műsorában. Varga Judit elmesélte, hogy férje egyszer eljátszotta, hogy öngyilkos lett: ott volt mellette egy gyógyszeres levél, egy szem volt csak benne. Varga azt mondta, kihívta a mentőket, majd Magyar ránézett és azt monda: „Mondd le őket, nem vettem be semmit.”

A Borsnak átadott jegyzőkönyvi lapok szerint Varga Judit mérgezéses tünetek miatt hívta a mentőket közös lakásukra, tavaly februárban. Mint arra a 444 cikke felhívja a figyelmet, a dokumentumokban kitakarták ugyan a személyes adatok többségét, de több adat így is látható.

Kunetz Zsombor szerint bűncselekményt követett el az, aki az esetlapot kiadta a sajtónak. Az egészségügyi szakértő szombat délutáni Facebook-posztjában azt írta, hogy

Az Országos Mentőszolgálat ezen dokumentuma igen érzékeny személyes és egészségügyi adatokat tartalmaz, amely tulajdonosa maga Magyar Péter. Rajta kívül senki nem hozhatta volna nyilvánosságra ezen érzékeny adatokat, ez ugyanis bűncselekmény.

Kunetz szerint az, hogy ilyen érzékeny adatok kikerülhetnek az OMSZ-től, olyan jellegű bizonytalanságot szül, akkora bizalomvesztést eredményez a társadalom egészében az Országos Mentőszolgálat adatkezelésével és az OMSZ-szal kapcsolatban, amely nem tolerálható.

Hogyan lehet bárki is biztos abban, hogy a jövőben nem fog személyes- és/vagy egészségügyi adata egy kampány során, vagy egyáltalán bármikor kikerülni?

– kérdezte a szakértő, aki szerint mindezek miatt

elengedhetetlen, hogy egy ezt a komoly incidenst azonnal kivizsgálják, és az Országos Mentőszolgálat vezetőjét haladéktalanul elbocsássák!


Nyitókép: Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója – Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

#Belföld#magyar péter#varga judit#országos mentőszolgálat#lejárató kampány#kunetz zsombor

Címlapról ajánljuk