Külföld

Szigorú büntetést szabtak ki a Capitoliumot megostromló szélsőjobboldaliak egyikére

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 9:23

Ez az eddigi legsúlyosabb bírósági ítélet, amely a Capitolium ostromával összefüggésben született. Az ítélet kihirdetésekor a szélsőjobboldali fegyveres csoport vezetője kevés megbánást tanúsított, valamint azt mondta, hogy ő egy „politikai fogoly”. 

18 év börtönbüntetésre ítélték Stewart Rhodest, egy amerikai szélsőjobboldali milícia vezetőjét a Capitolium ostromában játszott szerepe miatt – írja a BBC.

Mint írja a lap, ez az eddigi legsúlyosabb ítélet, amely a felkeléssel összefüggésben született. Stewart Rhodesra az ügyészek 25 évet kértek, bár az iratok szerint a férfi be sem ment be a Capitoliumba, kintről segített megszervezni a támadást.  

Az ítélet kihirdetésekor a férfi kevés megbánást tanúsított, valamint azt mondta, ő egy „politikai fogoly”. Az 57 éves Rhodes egykor az amerikai hadseregben szolgált, a Yale-en végzett jogászként, majd megalapította az Oath Keepers nevű fegyveres csoportot.

A Capitolium ostroma

2021. január 6-án nagyjából kétezer fős tömeg támadt az amerikai kongresszus épületére, hogy megakadályozza az elnökválasztás eredményének hivatalos elfogadását. Az öt ember halálával végződő ostrom miatt csaknem ezer embert tartóztattak le, több mint hétszáz ember ellen emeltek vádat és ötszáz elkövetőt ítéltek el, a volt amerikai republikánus elnök felelősségét pedig vizsgálják.

A tömeg az után vonult az épülethez, hogy Donald Trump délben gyújtó hangú beszédet intézett hozzájuk, arra szólítva fel őket, hogy menjenek a Capitoliumhoz, és „harcoljanak”, az ostromlók között szélsőjobboldali fegyveres csoportok tagjai is voltak.

Nyitókép: AP Photo / Susan Walsh, File

#Külföld#capitolium#ostrom#fegyveres#csoport#milícia#vezető#börtönbüntetés

Címlapról ajánljuk