Külföld

Nyomozás indult: Trump szándékosan próbálta megakadályozni Joe Biden beiktatását a capitoliumi zavargásokkal?

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 8. 15:45

Két bennfentes szerint ezt vizsgálja a január 6-i események után nyomozó bizottság.

A kongresszus által felállított vizsgálóbizottság azután nyomoz, hogy Donald Trump volt amerikai elnök szándékosan próbálta-e megakadályozni Joe Biden beiktatását a capitoliumi zavargások során.

A Guardian két bennfentes forrásra hivatkozva írja, hogy bűnügyi összeesküvésben vehetett részt Trump Fehér házi beosztottaival. Ha ez igaznak bizonyul, az igazságügyminisztériumhoz kerül az ügy.

A gyanú szerint a leköszönő elnök azon szervezkedett, hogy megakadályozza, a törvényesen megválasztott Joe Biden beiktatását. Arról, hogy a választást szerinte elcsalták, már ekkor is sokat beszélt,

de eddig nem merült fel komolyan, hogy Trump szándékosan és célzottan felül akarta volna írni a szavazás eredményét.

Most viszont kiderült, hogy erre utalnak azok a telefonos üzenetek, amiket Trump volt kabinetfőnökével, Mark Meadows-zal, és másokkal váltott. A bizottság több ezer üzenetet vizsgál. Ezekből az derül ki, hogy a Fehér Ház több republikánus képviselőt is tájékoztatott arról a tervről, hogy megakadályozzák Mike Pence alelnököt a választás eredményének jóváhagyásában.

Éppen ezért az is a vizsgálat tárgya, hogy Trump e célból nem avatkozott-e közbe, amikor beszéde után a feldühödött tömeg a Capitoliumhoz vonult, ahol Pence épp ratifikálta az eredményt. Az épületet ekkor evakuálni kellett, mivel a tüntetők betörtek, és rendőrökre támadtak.

A 2021 január 6-i zavargásokról itt írtunk bővebben.

Nyitókép: Jim Bourg / Reuters

#Külföld#capitolium#trump#szándékos#zavargás#összeesküvés#nyomozás#kongresszus#mike pence

Címlapról ajánljuk