Külföld

Elítéltek négy szélsőjobboldali aktivistát, akik puccskísérletként szervezték a Capitolium ostromát

rtl.hurtl.hu

2023. május 4. 21:57

A bíróság kimondta, hogy a Proud Boys tagjai meg akarták akadályozni a hatalom békés átadását.

Erőszakkal próbálták megakadályozni a hatalom békés átadását a szélsőjobboldali Proud Boys tagjai, akik összeesküvésként szervezték a Capitolium ostromát 2021 januárjában, a 2020-as elnökválasztás után, amikor Joe Biden legyőzte Donald Trumpot.

A vádlottak, Enrique Tarrio – a Proud Boys vezetője –, Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl és Dominic Pezzola ellen több vádpontot is emeltek, köztük három különböző összeesküvés, elektori szavazás akadályozása és bizonyítékok meghamisítása miatt. Eddig már kétszer emeltek vádat az ügyészek lázító összeesküvés vádjával az incidens kapcsán.

A CNN szerint a vádlottak a háború, a forradalom és kivégzőosztagok szükségességéről váltottak üzenetet az interneten. Január 6. előtt találkozókat tartottak, kitervelték az ostromot, aznap pedig részt vettek a kordonok lebontásában, valamint mozgósították, irányították a lázongókat.

Tarrio-t már az ostrom előtt őrizetbe vették, de az ügyészek szerint az előzetes tervezésben különösen tevékeny volt. Szerintük ő forradalomra készült, és kulcsfontosságú államigazgatási épületeket akart elfoglalni. Egy vádlottal kapcsolatban nem tudott döntést hozni az esküdtszék.

Lázadó összeesküvésért húsz év börtön a maximálisan kiszabható büntetés, ám a most elítéltek büntetéséről csak később döntenek.


Nyitókép: AP Photo/Jose Luis Magana

#Külföld#capitolium#ostrom#ítélet#szélsőjobb#aktivista#puccs#erőszak

Címlapról ajánljuk