Külföld

Férfi modell bújt női úszódresszbe az Adidas hirdetésén, komoly népharag zúdult a cégre

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 21:35

Fel is pörgött a „boycottadidas” hashtag.

A héten mutatta be az Adidas a Pride 2023-as fürdőruha-kollekcióját, egy eredetileg nőknek tervezett úszódresszt azonban férfi modellel hirdetnek. 

A 70 dolláros, színes egyrészes dressz feltűnően dudorodik az ágyéktájékon, a dekoltázs fölötti részen pedig mellkasszőrzet látható. A New York Post szerint egyelőre nem világos, hogy a modell férfiként vagy transznemű nőként azonosítja magát.

A kollekciót a dél-afrikai Rich Mnisi tervezte. Az Adidas honlapja – utalva a Pride-hónapra – az üzenettel kapcsolatban azt írta, hogy „az önkifejezés, a képzelet és a rendíthetetlen hit ünnepe, hogy a szeretet összeköt”.

Egy hétfői sajtóközleményben az Adidas azt kommunikálta, hogy a kollekciót „egy szerelmeslevél ihlette, amelyet Mnisi írt fiatalabb önmagának”, és amely „az aktív szövetségre való felhívásként szolgál, hogy erősítse és támogassa az LMBTQIA+ közösséget”.

A fotó hamar körbement a Twitteren, és sok felhasználó rögtön nekiesett a márkának, amiért az ráfeküdt a „woke-hullámra”. 

Férfi modellel reklámozza a női úszódresszt az Adidas, komoly népharag zúdult a cégre
Adidas

Riley Gaines nőjogi aktivista azt írta, nem érti, a cégek miért teszik ezt önként magukkal. Úgy véli, legalább azt mondhatták volna, hogy a dressz uniszex, de nem tették, mert itt „a nők eltörléséről van szó”. 

„Van mellem, csípőm, és nincs szükségem egy plusz szövetdarabra a szeméremajkaim körül. Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy ez a fürdőruha nem nekem való... vagy a legtöbb nőnek. Milyen más esetben reklámoznak a cégek egy ~1%-os demográfiai csoportnak? A nők az ~50%-ot teszik ki, és mi küzdünk, lol” – írta egy másik felhasználó. 

A lap szerint nem ez az egyetlen olyan ruhadarab az új kollekcióban, amelyet nőknek szántak, de férfiakon mutattak be. A cég ellen máris bojkottot hirdettek a neten.

Nyitókép: Adidas

#Külföld#adidas#úszódressz#dressz#pride#tom daley#Sport

Címlapról ajánljuk