Külföld

„A vér, amit le kellett takarítanom az ajtómról, valaki gyerekének a vére” – idős fehér férfi lőtte le a fekete zenész fiút, aki rossz címre csöngetett

rtl.hurtl.hu

2023. április 17. 21:52

Az áldozat családjának ügyvédje szerint már hatalmas lenne a felháborodás Amerikában, ha ez fordítva történt volna.

Egy nyolcvanas éveiben járó fehér férfi lőtte meg azt a 16 éves fekete fiút, aki azért csöngetett be hozzá, mert eltévesztette a címet – derítette ki a CNN. Mint korábban megírtuk, az eset nagy felháborodást váltott ki Kansas Cityben, sokan rasszista indíttatásúnak tartják a történteket.

A helyi rendőrségtől a CNN-nek megerősítették, hogy egy idős fehér férfit őrizetbe vettek a történtek után, de kevesebb mint két óra múlva elengedték.

A rendőröket múlt csütörtökön nem sokkal este tíz óra előtt riasztották lövöldözés miatt. A helyszínen találtak rá a 16 éves Ralph Yarlra, akit az egyik lakó lőtt meg. Családjának ügyvédje szerint a fiút a fején, illetve a karján érte egy-egy lövés.

Apja egy helyi lapnak azt mondta, hogy Ralphot vasárnap kiengedték, otthonában lábadozik, ápolóként dolgozó anyja gondoskodik róla. A család ügyvédje, Ben Crump szerint a fehér férfi azért lőtte meg a fiút, mert fekete, és feltette a kérdést, hogy mekkora felháborodás lenne Amerikában, ha ez fordítva történt volna?

Hétvégén az elkövető háza elé tüntetők vonultak, olyan táblákat feltartva, mint „becsöngetni nem bűn”, illetve „a lövöldözőnek le kell töltenie büntetését”. Ralph apja azt mondta, felelősségre vonást akarnak.

A rendőrség szerint a fiút szülei elküldték, hogy menjen el testvéreiért, de tévedésből rossz címre ment, és miután becsöngetett, az ott lakó férfi rálőtt.

Ben Crump a CNN-nek nyilatkozva több más esetet is felidézett, amikor fekete gyerekeket lelövő embereket a rendőrök hazaengedtek, és saját ágyukban alhattak a történtek után, ami szerinte elfogadhatatlan.

A fiú nagynénje Ralph orvosi ellátásának költségeire gyűjtést indított az interneten, ahol azt írta, hogy a fiú arra készül, hogy elutazik Nyugat-Afrikába, mielőtt főiskolára megy. Ralph szólamvezető egy rezesbandában, nemrég elismerésben részesítették basszusklarinét-játékáért. A városi ifjúsági zenekarban is több hangszeren játszik, de vegyészmérnöknek tanulna tovább.

Egy szomszéd a CNN-nek azt mondta, miután a vérző Ralph az ajtajához ment, tárcsázta a segélyhívót. Segíteni akart a fiúnak, de a telefonba azt mondták neki, hogy ne menjen ki, mert nem tudni, hol lehet a lövöldöző. Végül mégis kiment, és törölközőkkel igyekezett elállítani a vérzést. „Nincs mentség arra, ami történt. Ő valakinek a gyereke. A vér, amit le kellett takarítanom az ajtómról és a kerítésemről, valaki gyerekének a vére. Anya vagyok, és ez nincs rendben” – mondta a nő.

 

#Külföld#amerikai egyesült államok#lövöldözés#rasszizmus

Címlapról ajánljuk