Külföld

Balhé a BBC-nél: szinte összes sportműsora műsorvezető és stáb nélkül maradt

rtl.hurtl.hu

2023. március 11. 20:45

Sorra lépnek vissza a a brit közszolgálati adó műsorvezetői Gary Lineker felfüggesztése miatt.Az egykori futballsztár azért függesztették fel, mert éles szavakkal ítélte el egy bevándorlási törvénytervezetet.

Műsorvezető és stáb nélkül maradt szombatra a BBC brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság szinte összes sportműsora, miután a munkatársak sorra visszaléptek a szerepléstől – jelentette az MTI. Ezt azután tették, hogy a BBC felkérte Gary Linekert, hogy egy Twitter-bejegyzése miatt lépjen vissza az általa csaknem negyedszázada vezetett, Match of the Day (MOTD) című hétvégi televíziós futballmagazin műsorvezetésétől.

A 62 éves egykori futballsztár bejegyzésében éles szavakkal ítélte el a konzervatív párti brit kormány által beterjesztett bevándorlási törvénytervezetet. Úgy fogalmazott, hogy a brit kormány új bevándorlási törvénytervezete „felmérhetetlenül kegyetlen", mivel a leginkább veszélyeztetett emberek ellen irányul, és nyelvezete „nem különbözik a harmincas évek Németországában alkalmazott nyelvezettől".

A BBC szerint Lineker Twitter-bejegyzése sérti a médiatársaság szerkesztési iránymutatóiban megfogalmazott pártatlansági követelményeket.

 „Hatalmas öngól"

Felfüggesztése azonnal rendkívüli felzúdulást keltett. A Match of the Day két másik - szintén egykori futballsztár - műsorvezetője, Ian Wright és Alan Shearer bejelentette, hogy szolidaritásként Lineker iránt ők sem vállalják a fellépést a szombaton esedékes következő műsorban. Azóta a BBC televízió- és rádiócsatornáinak szinte összes többi sportműsor-vezetője is közölte, hogy nem hajlandó szerepelni a szombati sportprogramokban.

A BBC rádió 5 Live nevű népszerű csatornája szombaton a stábok visszalépése miatt lemondta a labdarúgó-mérkőzések közvetítését és előre rögzített programokat sugárzott. A Premier League, az angol labdarúgó-bajnokság első osztálya pedig bejelentette: kezdeményezés indult arra, hogy a játékosok és az edzők ezúttal ne adjanak interjúkat a mérkőzések után a BBC sportriportereinek.

A brit újságíró szövetség (National Union of Journalists, NUJ) főtitkára, Michelle Stanistreet szombati nyilatkozatában „hatalmas öngólnak" minősítette Lineker felfüggesztését. Hozzátette: a BBC „ostoba és veszélyes" módon jár el, amikor ilyen mértékben enged a politikai nyomásnak.

Nyitókép: Gary Lineker megérkezik a Leicester City and Chelsea FC mérkőzésére, 2023 március 11-én. Fotó:  Plumb Images/Leicester City FC via Getty Images

 

#Külföld#bbc#gary lineker

Címlapról ajánljuk