Külföld

A nemzet hozzá fordul válság idején – ki az a sztárműsorvezető, aki állítólag egy tininek fizetett szexfotókért?

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. július 13. 17:30

Néhány nappal ezelőtt brutális brit médiabotrány tört ki, miután kiderült, hogy a BBC egyik sztárműsorvezetője rengeteg pénzt fizetett egy tinédzsernek, hogy az szexuálisan explicit fotókat készítsen magáról. A közösségi médiában napokig folytak a vad találgatások, hogy melyik médiaszemélyiségről is lehet szó. Huw Edwardsot végül a saját felesége nevezte meg, és közölte azt is, hogy a hírolvasó kórházba került. Az egykori tinédzser szerint a vádak hamisak. De mit tesz a BBC a krízis kellős közepén?

Huw Edwards, az Egyesült Királyság egyik legismertebb arca áll annak a botránynak a közepén, amely napok óta lázban tartja az országot. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy egy BBC-műsorvezetőt vádol egy tinédzser anyja azzal, hogy fotókért cserébe „finanszírozza a lánya crackfüggőségét”, de napokig csak találgatott a bulvársajtó meg az olvasóközönség is az állítólagos zaklató személyéről.

Az, hogy ez a személy épp Huw Edwards lett, a brit lapok szerint azért is annyira meglepő,

mert ő az évtizedek óta képernyőn lévő nagybetűs, hiteles hírolvasó, aki a komoly és a kellemes híreknél is mindig megtalálja az eseményhez megfelelő szavakat és hangsúlyt. 

A Guardian úgy fogalmaz, hogy Huw Edwards az a műsorvezető, akihez a nemzet fordul válság idején. Ő jelentette be többek között II. Erzsébet királynő halálát, levezette a koronázási ceremóniát is, választási műsorokat vezetett és persze számos egyéb rendkívüli hírrel szolgált a nézőknek az elmúlt évek során. Azt már egy ideje tudták Edwardsról a britek, hogy súlyos depresszióval küzd, ez azonban nem hátráltatta a karrierjét, nehézségei ellenére az Egyesült Királyság legtöbb nappalijának visszatérő vendége.

A legjobban fizetett újságíró

A 61 éves Huw Edwards Bridgendben született a Swansea Egyetem walesi irodalom professzorának és egy tanárnőnek a gyermekeként. Miután francia alap- és mesterszakot végzett a Cardiffi Egyetemen, a Swansea Sound rádióállomásnál kezdte meg a munkát. Edwards sikeres volt, 1984-ben pedig gyakornokként csatlakozott a BBC-hez. Hamar kinőtte a feladatot, két év múlva már parlamenti tudósítóként dolgozott.

A Guardian emlékeztet, hogy Edwards a BBC zászlóshajó hírműsorait vezette (Six O’Clock News, News at Ten stb.), ezáltal pedig az egyik legkedveltebb tévés arccá vált. Ehhez hozzájárult, hogy Edwards igazi profi volt, aki egy pillanat alatt rezonált az ország hangulatára, bármilyen eseményről is volt szó. A BBC kiemelt sztárként kezeli Edwardsot, a kedden közzétett éves beszámolóból kiderült, hogy a hírolvasó fizetése tavaly 435 000 fontra (több mint 190 millió forint) emelkedett, és ezzel ő lett a BBC legjobban fizetett újságírója.

Edwards 2021 decemberében árulta el, hogy depresszióban szenved. Egy walesi nyelvű dokumentumfilmben a karrierjéről azt mondta: „Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ha magabiztos vagy, akkor soha nem kételkedsz magadban. De ez nem igaz”. Úgy jellemezte a depressziós időszakait, hogy azok erős hullámban csapnak le rá, majd elmúlnak. A férfin bevallottan elhatalmasodott időnként a hangulatzavar, állítása szerint előfordult, hogy ki sem tudott kelni az ágyból.

Edwards dokumentumfilmeket is készített a BBC számára, 2012-ben pedig rövid szereplést vállalt a Skyfall című James Bond-filmben, ahol saját magát alakította: az MI6 elleni fiktív támadásról tudósított. Edwards felesége Vicky Flind televíziós producer, akivel öt gyermekük született. Flind is hosszú ideig dolgozott a BBC-nél, de pár éve a konkurenciához igazolt. 

Áll a bál a BBC-nél, zajlik a belső vizsgálat – de ki az a hírolvasó, aki egy tininek fizetett szexfotókért?
Jeff Overs/BBC News & Current Affairs via Getty Images

Most ő volt az, aki „lelki jóléte és gyermekeik védelme érdekében” megnevezte a férjét. Közleményében azt írta, hogy öt nagyon nehéz napon vannak túl. 

Huw súlyos mentális problémákkal küzd. Mint azt tudják, az elmúlt években súlyos depresszióval kezelték. Az elmúlt napok eseményei nagymértékben rontottak a helyzeten, újabb súlyos epizódot szenvedett el, és most fekvőbeteg-ellátásban részesül, egy ideig kórházban marad. Amint elég jól lesz hozzá, reagálni kíván a megjelent történetekre. Hogy egyértelmű legyen, Huw először múlt csütörtökön értesült az ellene felhozott vádakról

– írta a nő, és némi teret kért a magánéletük védelme érdekében. Flind hozzátette, hogy „Huw mélységesen sajnálja, hogy ennyi kollégát érintettek a közelmúltbeli médiaspekulációk. Reméljük, hogy ez a nyilatkozat véget vet ennek”.

De mivel vádolják?

A bombát a múlt héten robbantotta a The Sun, amely arról írt, hogy a műsorvezető több évig szexfotókért fizetett egy tinédzsernek – a lány 17 éves volt, amikor először a kamerához nyúlt. A lap forrása a fiatal nő édesanyja és a mostohaapja volt, akik arról beszéltek, hogy a lányuk a műsorvezető által fizetett pénzből a saját crackfüggőségét finanszírozta.

Később a fiatal nevében egy ügyvéd közzétett egy levelet, amelyben a szülők nyilatkozatait egyszerűen „szemétként” jellemezte. Angliában a beleegyezési korhatár a szexhez 16 év, de a 18 éven aluliakról készült képek gyermekpornográfiának tekinthetők.

A dél-walesi rendőrség korábban azt mondta, hogy még a Sun-cikk előtt közölte a fiatal családjával, akik megkeresték őket, hogy nem történt bűncselekmény. Szerdán közölték, hogy nemrég további vizsgálatokat is lefolytattak, de „nem találtak bizonyítékot arra, hogy bármilyen bűncselekmény merül fel az üggyel kapcsolatban”. 

Azóta kiderült még, hogy állítólag

  • Edwards sértő és fenyegető üzeneteket küldött egy 20-as éveiben járó személynek (aki a BBC-nél jelentkezett be),
  • a műsorvezető 2021 februárjában megszegte a koronavírus miatt bevezetett kijárási tilalom szabályait, hogy találkozzon egy 23 éves nővel, akit egy társkereső oldalon ismert meg, és „meglehetősen nyomasztó” üzeneteket küldött neki,
  • a Sun egy – állítólag – a műsorvezető és egy 17 éves lány közötti Instagram-üzenetváltást is közzétett, ahol a műsorvezető szerelmes szíves emojikat is küldött.

Hogy ezekből a vádakból mennyi igaz, azt most a BBC belső vizsgálata fogja kideríteni, ugyanakkor a Sunt is kritizálják, amiért állítólag meg sem kérdezte Edwardsot a vádakról. A Sun szóvivője közölte, hogy jelenleg nincs több sztorijuk a hírolvasóról, és hogy együttműködnek a csatorna vizsgálatával.

Átadunk a BBC csapatának egy bizalmas és szerkesztett dossziét, amely tartalmazza a hozzánk befutott súlyos állításokat, köztük néhányat a BBC munkatársaitól

– írta a Sun, hozzátéve, hogy szerintük az eredeti címlapsztoriban nem is vádolták Edwardsot bűncselekmény elkövetésével.

A BBC reakciója

Napokon keresztül számos kritika érte a BBC-t, mert egyszerre igyekezett lefolytatni egy belső vizsgálatot, megvédeni alkalmazottja magánéletét, nyilvánosan reagálni a vádakra, és közben csitítani a többi, gyanúba keveredett műsorvezetőjét. 

Áll a bál a BBC-nél, zajlik a belső vizsgálat – de ki az a hírolvasó, aki egy tininek fizetett szexfotókért?
Jeff Overs/BBC News & Current Affairs via Getty Images

A BBC ennek megfelelően először úgy döntött, hogy az adatvédelmi aggályok miatt nem nevezi meg a műsorvezetőt, de azt széles körben kommunikálta, hogy bárkinek bármilyen információja van az esetről, vagy érintett benne, az számos csatornán, bizalommal keresheti őket. Onnantól kezdve, hogy Flind megnevezte a férjét, a BBC azonnal kiadott egy cikket, amelyben leírták, mi történt, majd elmagyarázták, miért nem nevezték meg kollégájukat.

Az Egyesült Államokkal ellentétben az Egyesült Királyságban nincs olyan átfogó Első Kiegészítés, amely a szólásszabadságot és így a legtöbb hírközlést is védi. A magánélet védelmére és a rágalmazásra vonatkozó törvények kombinációja szabályozza, hogy az Egyesült Királyságban a média hogyan számol be a történetekről és hogyan azonosítja a vádak alanyait

– írták, megtoldva azzal, hogy az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának tavalyi döntése óta a magánélethez való jog még azokra is kiterjed, akik ellen hivatalosan nyomoznak, Edwards ellen pedig a rendőrség soha nem folytatott hivatalos nyomozást. Közölték továbbá: miután az érintett fiatal tagadta az eredeti vádakat, még nagyobbat kockáztattak volna a műsorvezető megnevezésével. 

Habár az Egyesült Királyságon kívül a BBC-t nagyrészt reklámokból finanszírozzák, Nagy-Britanniában közpénzekből finanszírozott licencdíjból fizetik – emlékeztett a brit közmédia, hogy felhívja a figyelmet a felelősségére. Rövidesen közölték a honlapon, hogy a BBC News újságírói ebben az ügyben ugyanúgy kezelik a BBC-t, mint bármely más szervezetet, amelyről a hírszolgálat tudósítót: azaz nekik is meg kell kérdezniük a vezetőséget válaszokért és hivatalos nyilatkozatokért. 

A BBC csütörtökön percről percre tudósításban foglalkozik Edwards ügyével, és úgy látszik, betartja, amit ígért: a reggeli hírösszefoglalójukban a vállalat számára kínos címlapokat, nyilatkozatokat is összegyűjtötték.

Nyitókép: Chris Jackson/Pool via REUTERS/File Photo

#Külföld#bbc#huw edwards#műsorvezető#zaklatás#The Sun#hírolvasó#vádak#fotók#szexuális zaklatás

Címlapról ajánljuk