Külföld

Három apró ütés a homlokra az ezüstkalapáccsal – így távoznak a pápák

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. január 6. 9:13

A pápa halálát a 19. századig egy bonyolult egyházjogi eljárás deklarálta. A 20. század óta azonban több orvos, köztük a pápa személyes orvosa állapítja meg a halál beálltát a Vatikán második embere, a camerlengo jelenlétében. Sokat egyszerűsödött a gyászceremónia, miközben egyre többen vesznek végső búcsút a földi világból távozó egyházi vezetőktől. Egy pápa halálával a katolikusok hite szerint Jézus földi helytartója, Szent Péter utódja távozik. Ez történik a testével.

Amikor egy pápa meghal, akkor meghal a világ több mint egymilliárd katolikusának szellemi vezetője, egy világvallás vezetője, a Vatikán és a mintegy 180 országgal diplomáciai kapcsolatokat fenntartó Szentszék vezetője. A 95 éves korában, 2022 utolsó napján elhunyt XVI. Benedek történelmet írt: 2013-ban, évszázadok óta példátlan módon lemondott Szent Péter trónjáról.

A nyugalmazott pápát január 5-én helyezték örök nyugalomra. Utódja, Ferenc pápa elsősorban az istenbe vetett bizalomról és az isten iránti odaadásról beszélt prédikációjában, csak beszédének végén említette közvetlenül az elhunyt volt egyházfőt:


A pápaság intézménye egyedülálló: a katolikusok hite szerint az első vezetőt maga Jézus Krisztus nevezte ki. Szent Péter (Péter apostol) a Megváltó elsőként elhívott tanítványa volt, majd Jézus feltámadása és mennybemenetele után a tanítványok vezetője lett. Rá építette egyházát Jézus, aki így szolt hozzá:

Te Péter vagy, és én erre a kősziklára fogom építeni egyházamat, s az alvilág kapui nem vesznek erőt rajta.

Azóta minden pápa őt követi, így a katolikusok szerint XVI. Benedek halálával Jézus földi helytartója távozott. A pápa halálának és temetésének szertartása ennek a hitéletbeli jelentőségnek megfelelően aprólékos. A latin nyelvű gyászmise liturgiája néhány kisebb módosítást leszámítva megegyezett a pápai szolgálat ideje alatt elhunyt egyházfők búcsúztatásáéval.

Elődjéhez, II. János Pál pápához hasonlóan XVI. Benedek is hívei körében, az utolsó kenet szentségét felvéve halt meg. Mint majdnem minden elődje esetében, utolsó szavai ezek voltak:

Uram, szeretlek!

A Spiegel cikke szerint a 19. század végéig a pápa halálát az egyházjog külön szertartással állapította meg. A pápa helyetteseként funkcionáló camerlengo (főkamarás bíboros) felügyelte a rituális folyamatot a sedis vacante (üres Szentszék) ideje alatt. A camerlengo egy kis ezüstkalapáccsal lépett a pápa halálos ágyához, majd háromszor óvatosan megkocogtatta az elhunyt homlokát és a keresztnevén szólította. A pápa halálát ezután jelentették be. A pontifikátus végének szimbólumaként a pecsétgyűrűt azonnal levették az elhunyt kezéről és megsemmisítették.

A 20. század óta több orvos, köztük a pápa személyes orvosa állapítja meg a halál beálltát a camerlengo jelenlétében. Miután a világ összes katolikus templomának harangzúgásával bejelentik a hírt, Rómában megkezdődik a novendiali, azaz a kilencnapos gyászidőszak, amely elegendő időt ad, hogy világ minden tájáról érkező bíborosok Rómába utazzanak a konklávéra, az új pápa megválasztására. (XVI. Benedek esetében a novendialira értelemszerűen nem volt szükség, hiszen lemondása miatt még életében megválasztották az új pápát.)

Eközben a földi maradványokat előkészítik a Szent Péter-bazilikában való elhelyezésre. XIII. Leó pápa 1903-as haláláig az elhunyt pápák szívét és belső szerveit eltávolították, mielőtt bebalzsamozták őket. Az úgynevezett prekordiumokat urnában temették el és a Trevi-kút melletti Szent Vince és Szent Anasztáz templomba vitték, ahol ma is a pápák nevével ellátott kőtáblák mögött nyugszanak.


A pápai porhüvely balzsamozásához különleges tudásra van szükség, a Spiegel cikke szerint ez nem mindig volt meg. XII. Piusz pápa esetében a később inkább kuruzslóként számon tartott orvosa követett el jóvátehetetlen hibát: Riccardo Galeazzi-Lisi saját balzsamozási technikát fejlesztett ki. Ahelyett, hogy az elhunyt testnedveit lecsapolta volna és a holttestet hidegen tartotta volna, Galeazzi-Lisi egy műanyag zacskóval fedte be a testet, amelybe gyógynövényeket és fűszereket helyezett. XII. Piusz teste emiatt súlyosan megrongálódott, amikor a Szent Péter-bazilikába szállították. A sajtó szerint a holttest a gyászolók szeme láttára bomlott el a Castel Gandolfóból Rómába tartó körmenet során. Először éppen az ő, 1958 októberében tartott temetését közvetítették élőben a televízióban. Azóta a pápa temetésére Rómába zarándokló állami vezteők száma és rangja is nőtt. 

XII. Pius temetési szertartásán 58 hivatalos küldöttség volt jelen, II. János Pál temetési szertartásán már több mint 170.

A II. vatikáni zsinat (1962-1965) után jelentősen egyszerűsödött a ravatalozás szertartása: az elhunyt már nem az ünnepélyes, pápai miseruhát viseli aranyhímzésű kesztyűvel és aranypapuccsal, hanem a püspöki miseruhát és egyszerű, használatukat mutató bőrcipőt.

XVI. Benedek pápát a Mater Ecclesiae apátság épületében ravatalozták fel vasárnap, hétfőn szállították át a Szent Péter Bazilikába. Nem viselte a legfőbb pápai szimbólumot, a fekete kereszttel díszített fehér gyapjú stólát, a hívek feletti joghatóság szimbólumát, ami csak a regnáló egyházfőnek jár. A hívek három napig róhatták le kegyeletüket:


A pápákat sokáig a Szent Péter-bazilika egyik oldalkápolnájában helyezték el. A hívek rácsokon keresztül megcsókolhatták és megérinthették az elhunyt lábát, amelytől sokan gyógyulást vártak. A pápa holttestét csak a tömeges mobilitás óta helyezik el a Szent Péter-bazilika közepén, a főoltár előtt álló emelvényen. Ez megkönnyíti a látogatók özönének ellenőrzését.

1978 óta a pápa temetése szabad téren történik, a Szent Péter téren. A Vatikán saját kameráinak felvételeit teszi elérhetővé a világ televízióállomásai számára. A gyászmisén a pápa teste egy egyszerű fakoporsóban nyugszik. Végül azonban egy hármas koporsóban temetik el az egyházfőt. Ebben egy kis zsákot is elhelyeznek, amely a pontifikátusának érméit és egy latin nyelvű tekercset tartalmaz, amelyen az életére és munkásságára vonatkozó adatok vannak. Végül a pápát kősírban helyezik örök nyugalomra. 

A legutóbb hivatalában elhunyt II. János Pál pápa koporsóját 2011-ben, mindössze hat évvel halála után, boldoggá avatása alkalmából kivették a Szent Péter-bazilika kriptájában lévő sírjából, és a templom belsejében lévő egyik oldalkápolnába helyezték. Korábbi sírboltjában nyugszik utódja, XVI. Benedek.

XVI. Benedek haláláról szülőföldjén így emlékeztek meg:


Nyitókép: Christopher Furlong / Getty Images

#Külföld#xvi. benedek#xvi. benedek pápa#gyászhír#vatikán#pápa#temetés#katolikus egyház#ma

Címlapról ajánljuk