Külföld

Felravatalozták XVI. Benedek pápát

rtl.hurtl.hu

2023. január 1. 16:56

A 444.hu az El Espanol cikke alapján írta meg, hogy felravatalozták XVI. Benedeket, a katolikus egyházat 2005-2013 között vezető néhai pápát a Mater Ecclesiae apátság épületében. Itt Benedek privát virrasztását tartják, mielőtt hétfőn átszállítanák a Szent Péter Bazilikába, ahol csütörtökön tartják a temetését.

A Szentszék vasárnap hozta nyilvánosságra az első képeket a felravatalozott Benedekről, aki egy karácsonyfa alatt, két párnával feltámasztva fekszik a ravatalon a pápáknak kijáró színekbe öltöztetve. A legfőbb pápai szimbólum, a fekete kereszttel díszített fehér gyapjú stóla viszont nincs rajta. Ez a hívek feletti joghatósága szímbóluma, ami csak a regnáló egyházfőnek jár.

XVI. Benedek emeritus pápa 95 éves korában, december 31-én hunyt el. Benedek 2005 és 2013 közt állt a katolikus egyház élén. Ahogyan róla szóló cikkünkben is megírtuk: egyházi vezetőként konzervatívnak számított, ám azáltal, hogy – évszázadok óta példátlan módon – lemondott a Szent Péter trónjáról, mégis új korszakba lépett a pápaság és az egész katolikus világ.

Nyitókép: Vatican Media via Vatican Pool / Getty Images

#Külföld#xvi. benedek#xvi. benedek pápa#gyászhír#ravatal

Címlapról ajánljuk