Külföld

Videón XVI. Benedek temetése: Ferenc pápa elbúcsúztatta a néhai egyházfőt

rtl.hurtl.hu

2023. január 5. 12:31

Az elhunyt kérésére az egyszerűség jegyében tartották a búcsúztatást.

Ferenc pápa elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt XVI. Benedek nyugalmazott pápa csütörtöki gyászmiséjén elmondott prédikációjában, csak beszédének végén említette közvetlenül az elhunyt volt egyházfőt, mint „a Vőlegény (Jézus) hű barátját”.

A latin nyelvű gyászmisén, amelynek liturgiája néhány kisebb módosítást leszámítva megegyezett a pápai szolgálat ideje alatt elhunyt egyházfők búcsúztatásáéval, Ferenc pápa végső búcsút vett a halottól, és Isten vigasztalását kérte az egyház számára.

A mise végének közeledtével Ferenc szentelt vizet hintett a koporsóra, és körbetömjénezte azt, miközben latinul a következőket mondta: 

Irgalmas Atyánk, kegyelmedbe ajánljuk Benedek emeritus pápát, akit Péter utódjává és az egyház pásztorává tettél, és aki igéd félelmet nem ismerő hirdetője, illetve az isteni misztériumok hű szolgálója volt.

A kórus válaszul a következőt énekelte, ugyancsak latinul: „a paradicsomba vezessenek be téged az angyalok, érkezésedre siessenek oda az apostolok! Fogadjanak téged a vértanúk, és vigyenek be a szent városba, Jeruzsálembe!”

(MTI)

#Külföld#xvi. benedek#temetés#vatikán#ferenc pápa#gyász#gyászbeszéd#mise

Címlapról ajánljuk