Külföld

Hét hónap után befejezi az éhségsztrájkot a börtönbe zárt egyiptomi aktivista

rtl.hurtl.hu

2022. november 15. 14:42

November 6-a óta a vízivást is megtagadta, így könnyen súlyos állapotba kerülhetett. 

Alaa Abdel Fattah brit-egyiptomi demokráciapárti aktivista levélben közölte családjával, hogy befejezte hét hónapos éhségsztrájkját az egyiptomi börtönben – írja a BBC.

„Hozzatok süteményt, normális ellátmányt, abbahagytam a sztrájkomat. Csütörtökön mindent elmagyarázok” – áll az édesanyjának írt, hétfőn kelt levélben. A nővére a Twitteren arról írt, „nem tudja, mi történik a börtönben”.

A férfi korábban arról beszélt, hogy április óta naponta mindössze száz kalóriát visz be a szervezetébe. 

A 40 éves férfi november 6-án tagadta meg a vízivást, hogy egybeessen a Sarm es-Sejkben megrendezett COP27 klímakonferencia kezdetével, remélve, hogy nyomást tud gyakorolni Egyiptomra, hogy legalább a brit konzuli tisztviselők meglátogathassák. Abdel Fattah szombaton újra elkezdett vizet inni.

Múlt csütörtökön a Kairótól északra fekvő Wadi al-Natroun börtön tisztviselői közölték az édesanyjával, hogy a férfi egy nem részletezett „orvosi beavatkozáson esett át az igazságügyi hatóság tudtával”.

Az egyiptomi ügyészség is kiadott egy közleményt, amelyben azt állította, hogy egy orvosi jelentés szerint a férfi „jó egészségnek” örvend, anélkül, hogy bizonyítékot szolgáltatott volna.

Abdel Fattah, aki jelenleg ötéves büntetését tölti „álhírterjesztés” miatt, az egyik legjelentősebb a 60 000 egyiptomi politikai fogoly közül. Az egyiptomi kormány kitart amellett, hogy nincsenek ilyenek az országukban.

Az Egyesült Királyság, az ENSZ, az Egyesült Államok és számos más ország követelte Abdel Fattah szabadon bocsátását.

Alaa Abdel Fattah ismert kormánykritikus politikai aktivista, akit az elmúlt években többször is letartóztattak, például a 2011. január 25-i forradalomban játszott szerepe miatt, amely az akkori elnök, Hoszni Mubarak megbuktatásához vezetett közel 30 évnyi hatalom után – emlékeztet az Amnesty International honlapja

Legutóbb 2019. szeptember 29-én vették őrizetbe. A nemzetbiztonsági fenyegetések kivizsgálására szakosodott Állambiztonsági Ügyészség (SSSP) többek között „terrorista csoporthoz való csatlakozással és annak finanszírozásával”, „nemzetbiztonságot aláásó hamis hírek terjesztésével” és a „közösségi média bűncselekményre való felhasználásával” vádolta.

2021-ben ehhez hasonló vádakkal újabb eljárás indult ellene. Ez alighanem része az egyiptomi hatóságok egyre gyakrabban alkalmazott, „rotációnak” nevezett stratégiájának, aminek célja, hogy megkerüljék az egyiptomi törvények által az előzetes letartóztatásra engedélyezett kétéves határidőt, és határozatlan időre meghosszabbítsák az aktivisták fogva tartását.

Alaa tárgyalása a második, gyorsított eljárásban 2021. október 28-án kezdődött. Az ilyen szükséghelyzeti bíróságok előtti eljárások természetüknél fogva igazságtalanok, mivel ítéleteik ellen nem lehet fellebbezni. Alaától emellett a védelemhez való jogát is megtagadták, mert nem engedték, hogy az ügyvédje négyszemközt beszéljen vele, vagy fénymásolatot készítsen a vádiratról és az ítéletekről.

2022. január 3-án Abdel Fattah el-Sziszi elnök ratifikálta az Alaa ellen hozott ítéletet. Az Amnesty International által is látott dokumentum szerint azonban az nem a letartóztatás napjától, hanem annak ratifikálástól kezdődött, ami azt jelenti, hogy a letartóztatásban töltött idő nem számít bele a büntetésbe.  

Alaát egy kairói börtönben tartják fogva egy rosszul szellőző, ágy nélküli cellában. A többi fogvatartottal ellentétben neki nem engedik meg, hogy a börtön udvarán mozoghasson, vagy használhassa a börtön könyvtárát, ahogy azt sem, hogy a cellájába a saját költségén hozasson könyveket. A börtönszemélyzet ezen kívül a meleg vízhez való hozzáférést és a megfelelő ruházatot is megtagadja tőle, személyes holmijait – beleértve a családjával készült fényképeket is – pedig elkobozták. 

Nyitókép: Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#Alaa Abd el-Fattah#alaa abdel fattah#éhségsztrájk#aktivista#egyiptom

Címlapról ajánljuk