Külföld

Azt észt hadügy szerint Armageddon tábornok műve az ukrajnai terrorbombázás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 18. 21:48

Szergej Szurovikin tábornokot a krími híd elleni robbantásos támadás után nevezték ki az ukrajnai speciális katonai művelet élére, és rögtön más irányt vett a moszkvai stratégia: ukrán polgári célpontokat, civil infrastruktúrát támad az orosz hadsereg.

Hanno Pevkur észt védelmi miniszter szerint az ukrán civilek elleni fokozott támadások közvetlenül Oroszország újonnan beiktatott hadvezéréhez kötődnek, írja a Breaking Defense. Az elmúlt napokban az orosz hadsereg folyamatosan támadja Kijevet és más ukrán városokat iráni drónokkal és rakétákkal, főként lakóházakat és energiaellátási létesítményeket célba véve.

Szergej Szurovikin tábornokot a hónap elején nevezték ki az Oroszország által „különleges katonai műveletnek” nevezett Ukrajna elleni háború élére. Szurovikin Szíriában szerzett magának kétes hírnevet, ahol a jelentések szerint gyakori volt a polgári lakosság elleni orosz támadás.

Úgy tűnik, hogy a Kreml új tábornokának köszönhető a játékszabályok megváltozása

– mondta az amerikai látogatáson Washingtonban tartózkodó Pevkur a Breaking Defense-nek. „Jól ismerjük a szíriai viselkedését, hogy nem fél fegyverekkel menni civilek ellen. Ez az ő hadviselési módszere. Várható volt, hogy valami ilyesmit fogunk látni Szurovikin kinevezése után.”


Pevkur nagyon nehéz időszaknak nevezte a jelenlegi helyzetet Ukrajna, de Oroszország számára is. Szerinte fordulóponthoz érkezett a háború: Ukrajna javára akkor billenhet a mérleg, ha a NATO-országok növelik katonai segítségüket, máskülönben elhúzódó patthelyzet alakulhat ki, és akár Oroszország is fölénybe kerülhet, bár ez utóbbira az észt hadügyminiszter kevés esélyt lát.

Az armageddon tábornoknak is hívott Szergej Szurovikin tábornokról korábban már írtunk ebben a cikkünkben. Ő volt 2015-ben a szíriai orosz erők vezetője, és szolgált az orosz légierő parancsnokaként is. Szíriai érdemei elismeréseként megkapta az Oroszország Hőse kitüntetést.

Szurovikin pályafutását több mint 30 éven keresztül korrupcióval és brutalitással kapcsolatos vádak kísérték, onnan kezdve, hogy az 1991-es moszkvai puccskísérlet során osztagával tüzet nyitott demokráciapárti tüntetőkre. Az ukrajnai „különleges katonai művelet” élére a Krím-félszigetet és Oroszországot összekötő hídon történt robbanás után nevezte ki az orosz elnök. 

Az észt parlament kedden terrorista államnak nyilvánította Oroszországot többek között az ukrán lakosság elleni támadások miatt is.

Nyitókép: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#észtország#szíria#mészáros#szergej szurovikin#parancsnok#terrorizmus

Címlapról ajánljuk