Külföld

Irán tegnap tagadta, hogy drónokat adtak volna az oroszoknak, ma további szállítmányokat ígért belőlük

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 18. 18:01

A szárazföldi célok leküzdésére alkalmas rakéták és további drónok szállításáról szóló egyezséget október 6-án kötötték Moszkvában.

Irán szárazföldi célok leküzdésére alkalmas rakéták és további drónok leszállítását ígérte meg Oroszországnak, közölte kedden két magas rangú iráni tisztségviselő és két diplomata, egy nappal azután, hogy Iráni külügyi szóvivője azt közölte, Irán nem küldött drónokat Moszkvának.

Az egyezséget október 6-án kötötték Mohamad Mokber első iráni alelnök, valamint az iráni Forradalmi Gárda két magas rangú tisztségviselője és a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács egyik tagja moszkvai látogatásán, írja az MTI a Reuters és a dpa jelentései alapján.

Az oroszok több drónt és a nagyobb pontosságú iráni ballisztikus rakétákat kértek, különösen a Fateh és Zolfaghar rakétatípusokból

– mondta az egyik iráni diplomata. Mindemellett visszautasította azt a nyugati értékelést, hogy az ügylet sértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös határozatát.

„Nem az eladó dolga, hogy hol fogják bevetni őket. Ellentétben a Nyugattal, mi nem fogjuk pártját senkinek sem az ukrajnai válságban. A válság diplomáciai rendezését akarjuk” – tette hozzá a diplomata.

Az egyik iráni tisztségviselő szerint Oroszország több száz rakétát akar vásárolni, a többi között közepes hatótávolságúakat is. Hozzátette, hogy hamarosan le is fogják szállítani ezeket.

Irán tagadta, hogy drónokat adtak volna az oroszoknak, most további szállítmányokat ígért belőlük
Sahíd-136 típusú iráni drón Kijev felett, október 17-én – Fotó: Efrem Lukackij / AP / MTI

Egy az ügyre rálátással bíró egyik nyugati tisztségviselő megerősítette az értesülést, mondván, hogy van egy megállapodás Irán és Oroszország között földi indítású, szárazföldi célok megsemmisítésére alkalmas rövid hatótávolságú rakéták szállítására, ideértve a Zolfaghar típust.

Ukrajna nemrég jelentette, hogy Oroszország iráni gyártmányú, Sahíd-136 típusú iráni önmegsemmisítő drónokat vet be támadásai során. Ugyanakkor az iráni külügyi szóvivő hétfőn tagadta, hogy a teheráni rezsim harci drónokat küldött Oroszországnak, az ilyen állítások mögött szerinte politikai megfontolások állnak.

Nem adtunk fegyvereket egyik háborúzó félnek sem

– szögezte le sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni, aki szerint Teherán már korábban is fegyverszünetet sürgetett és a konfliktus politikai rendezését szorgalmazta, és álláspontja azóta sem változott.

Az elmúlt napokban az orosz hadsereg folyamatosan támadja Kijevet és más ukrán városokat drónokkal és rakétákkal, főként lakóházakat és energiaellátási létesítményeket célba véve.

Nyitókép: iráni gyártmányú drón tart célpontja felé Kijev felett, 2022. október 17-én Fotó: Szerhij Sesztak / EPA / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#irán#drónok

Címlapról ajánljuk