Külföld

A Fehér Ház nem kér abból, hogy Dennis Rodman segítsen az Oroszországban bebörtönzött amerikai kosaras kiszabadításában

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 22. 21:46

Csak tovább bonyolítaná a hivatalos erőfeszítéseket.

Dennis Rodman már a héten Oroszországba menne, hogy közbenjárjon az Oroszországban bebörtönzött amerikai kosárlabdázó, Brittney Griner érdekében. Az amerikai női liga kétszeres olimpiai bajnokát februárban vették őrizetbe az egyik moszkvai repülőtéren kábítószer-birtoklásért, augusztus elején a bíróság a maximális, kilencéves börtönbüntetéssel sújtotta.

„A Féreg” néven ismert visszavonult profi kosárlabdázó, Dennis Rodman a múltban már többször próbált beavatkozni nemzetközi diplomáciai erőfeszítésekbe, többször járt Észak-Koreában, ahol találkozhatott magával Kim Dzsong Unnal. Szombaton az NBC News-nak azt mondta, hogy engedélyt kapott, hogy Oroszországba menjen és segítsen „annak a lánynak”, de azt nem mondta el, hogy kitől kapta az engedélyt az utazásra.

Az Egyesült Államok korábban már jelezte, hogy Brittney Griner elengedéséért cserébe hajlandó lenne kiadni az illegális fegyverkereskedelemért 25 évi börtönre ítélt orosz Viktor Butot. Az amerikai kormány egy magas rangú, névtelenséget kérő tisztségviselője az MTI tudósítása szerint azt mondta: nyilvánosan elérhető információ, hogy a kormány jelentős ajánlatot tett az oroszoknak, és minden, ami a bevett csatornákon kívül zajlik, csak tovább bonyolítja és akadályozza a kosárlabdázó szabadon engedésére irányuló erőfeszítéseket.

Nyitókép (archív): MTI/EPA/KCNA

#Külföld#brittney griner#oroszország#amerikai egyesült államok#dennis rodman

Címlapról ajánljuk