Külföld

Kilenc év börtönre ítélte az orosz bíróság az amerikai sztárkosárlabdázót kannabiszolaj birtoklása miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 4. 17:28

Az ügyészség egymillió rubeles, azaz hat és fél millió forintos bírság kiszabását is kezdeményezi.

FRISSÍTÉS: Az orosz bíróság csütörtökön kilenc év börtönre ítélte Brittney Grinert. Emellett egymillió rubeles bírságot is fizetnie kell. Hogy az amerikai kosárlabdázó valójában mennyit fog rácsok mögött tölteni, az egyelőre nem világos, jegyzi meg hírében a BBC, ugyanis az Egyesült Államok és Oroszország tárgyalt egy esetleges, Grinert is érintő fogolycseréről, az amerikaiak a világ leghírhedtebb illegális fegyverkereskedőjét, az orosz Viktor But üzletembert adnák ki. 

Kilenc és fél éves börtönbüntetést kértek Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra, aki februárban drogbirtoklás miatt került rács mögé Moszkvában, írta az MTI.

Nyikolaj Vlasszenko ügyész csütörtökön közölte, hogy szinte a maximális ítéletet kéri a bíróságtól a játékosra, akiről előzőleg annyit lehetett tudni, hogy akár 10 éves szabadságvesztés is fenyegetheti. Emellett az ügyészség egymillió rubeles (hat és fél millió forint) bírság kiszabását is kezdeményezi.

A négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centere az orosz fővároshoz közeli Himkiben állt bíróság elé, büntetőpere július elején kezdődött. 

Hat hónapja a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást ellene.

Brittney Griner bűnösnek vallotta magát az ügyben, de azt mondta, senkinek nem akart ártani, nem állt szándékában az orosz törvények ellen cselekedni. 

Korábban felmerült, hogy az Egyesült Államok a világ leghírhedtebb illegális fegyverkereskedőjét, az orosz Viktor But üzletembert adná ki a sportolóért, illetve a kémkedés miatt orosz börtönben sínylődő Paul Whelanért cserébe. 

Az esetleges fogolycseréről az amerikai külügyminiszter csak annyit árult el, hogy „jelentős ajánlatot” tettek Oroszországnak. Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: Pavel Pavlov/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#brittney griner#fogoly#oroszország#amerikai egyesült államok#kábítószer

Címlapról ajánljuk