Külföld

Joe Biden rendelettel nyújt segítséget az abortusz tiltása miatt hátrányt szenvedő amerikai nőknek

rtl.hurtl.hu

2022. július 8. 21:47

Az amerikai elnök nem nyugodott bele, hogy a legfelsőbb bíróság eltörölte az abortuszhoz való szövetségi jogot, és az amerikai tagállamok hatáskörébe utalta azt.

Joe Biden amerikai elnök rendeletet adott ki pénteken az abortuszt végeztetni akaró nőknek nyújtandó szövetségi segítségről, miután az amerikai legfelsőbb bíróság két héttel ezelőtt érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis a bíróság szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszjogot, lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt.

A hírügynökségek szerint a demokrata elnök a párttársai nyomása hatására cselekedett. Biden közölte, tudja, hogy a rendeletnek csak korlátozott hatása lehet, de ennyit tehetett. Szerinte a megoldás az lesz, ha a szavazópolgárok a kongresszusi választásokon biztosítják az abortuszhoz való jogot azáltal, hogy több olyan szenátort választanak meg, aki a választás pártján van a terhességmegszakítás tekintetében.

Amit láttunk, az nem alkotmánybírósági döntés, hanem a nyers politikai erő érvényesítése volt. Nem hagyhatjuk, hogy a legfelsőbb bíróság a Republikánus Párt szélsőséges elemeinek irányítása alatt öntörvényűen elvegye szabadság- és önrendelkezési jogainkat

– fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján az amerikai elnök.

A rendeletben az elnök utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy tegye szélesebb körben elérhetővé azokat az abortusztablettákat, amelyeket jóváhagyott a szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság. Szakértők szerint azonban a tabletták még évekig csak vényre lesznek kaphatók. Azokban az államokban, amelyekben már korlátozták a hozzáférést ezekhez, az elnöki rendelet hatástalan lesz.

Biden ezenkívül arra utasította az igazságügyi minisztert és fehér házi tanácsadóit, hogy toborozzanak olyan ügyvédi csapatot, amely ingyen ad tanácsot abortuszt végeztetni akaró nőknek és az abortuszt végző orvosoknak.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#joe biden#abortusz

Címlapról ajánljuk