Külföld

Macron sorsáról döntenek a francia választók

rtl.hurtl.hu

2022. április 10. 7:31

Az elnökválasztás első fordulóját tartják, a harmadik helyen álló jelölt akár meglepetést is okozhat.

Vasárnap tartják a francia elnökválasztás első fordulóját. A szavazóhelyiségeket reggel hat órakor nyitották ki, ám a tengerentúli területeken már szombaton megtartották a voksolást.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint az öt évvel ezelőttinél jóval szorosabb versenyre számítanak Emmanuel Macron és Marine Le Pen között. A közvéleménykutatások szerint Macron előnye néhány százalékpontnyi az első fordulóban Le Pennel szemben, de nyomukban van a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon is, akinek még – igaz, nagy meglepetésként – lehet esélye arra, hogy valamelyikük helyett bejusson az április 24-re kitűzött második fordulóba.

A szélsőjobboldali Marine Le Pen a kampányban mérsékeltebb arcát mutatta, és a választók mindennapi problémáira, így az áremelkedésekre összpontosított. Emmanuel Macron pedig maga is elismerte, hogy az ukrajnai háború miatt kevesebbet kampányolt annál, mint szeretett volna.

A szavazóhelyiségeket este hat órakor zárják, a tévécsatornák már ekkor elkezdik majd közzétenni exit polljaikat, amelyek általában pontosan előrevetítik az eredményt. Az idei elnökválasztásra mintegy 48,7 millió szavazót regisztráltak.

Nyitókép: Chesnot/Getty Images

#Külföld#franciaország#francia elnökválasztás#emmanuel macron#marine le pen#jean-luc mélenchon

Címlapról ajánljuk