Külföld

Vasárnap sem sikerült kijuttatni kétszázezer civilt a folyamatosan rakétázott Mariupolból

rtl.hurtl.hu

2022. március 6. 15:20

Az ukrán hatóságok szerint az orosz erők nem tartották be a korlátozott tűzszünetet sem, így nem tudtak elindulni a menekülők konvojai a kikötővárosból.

Hiába tervezték szombaton és vasárnap is, nem sikerült kimenekíteni a civilek tömegeit az oroszok által hevesen támadott kikötővárosból, Mariupolból.

Pavlo Kirilenko, a Donyeck Régió adminisztratív vezetője vasárnap a Facebookon közölte: a konvoj nem tudott elindulni, mert az oroszok átcsoportosították egységeiket, és továbbra is hevesen támadták a várost – a vasárnap délelőtt 10-től este 9-ig elrendelt tűzszünet ellenére így nem sikerült biztosítani a humanitárius folyosókat. „Rendkívül veszélyes ilyen körülmények között kitelepíteni a lakosságot” – írta Kirilenko.

Még nem ért célba a Zaporizzsja felől Mariupolba elindított, humanitárius segélyt szállított konvoj sem. A városban pokoli a helyzet: nincs áram, víz, fűtés, és a telefonvonalak sem működnek, a polgármester szerint humanitárius blokád alá kerültek.

A Sky News még azzal egészítette ki a meghiúsult kimenekítésről szóló hírt, hogy az oroszbarát szeparatisták és az ukrán Nemzeti Gárda egymást vádolják az akció sikertelenségéért. Az Ukrajna 24 televízióban a gárda azovi ezredében harcoló katona állította, hogy az orosz és oroszbarát erők körbevették a 430 ezer lakosú várost, és folyamatosan lőtték azokat a területeket is, ahonnan a menekülők indultak volna buszokkal.

Az Interfax hírügynökség pedig egy donyecki szerapatista vezetőt idézett, aki az ukrán erőket vádolta azzal, hogy nem tartották be a korlátozott tűzszünetet. A szeparatista tiszt szerint így csak mintegy háromszáz civilnek sikerült elmenekülnie a városból. Az ukrán tervek mintegy kétszázezer civil kimenekítéséről szóltak.

Nyitókép: Romániába való bejutásra várakozó ukrán menekültek szombaton. Lorena Sopena/Europa Press/Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#ukrajna#menekültek#civilek#evakuálás#humanitárius folyosó#tűzszünet#oroszország#szeparatisták

Címlapról ajánljuk